Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dušičky lákají i zloděje

Nenechávejte věci bez dozoru ani při úpravě hrobu  

 Zcizena bronzová platika
Na místa posledního odpočinku nemíří jen lidé, kteří chtějí uctít památku zesnulých, ale i zloději.

Policisté každým rokem v období Dušiček zaznamenávají nejen několik krádeží věcí z hrobů nebo odložených věcí při úpravě hrobů, ale i z aut zaparkovaných na přilehlých parkovištích u hřbitovů na Hradecku.

Z hrobů mizí nejčastěji svíčky, věnce i umělé květiny, sošky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit. Mnoho lidí neumí policistům vůbec popsat, co jim bylo z hrobu odcizeno. Lidem proto doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Přesným popsáním odcizených věcí se tak zvýší šance na dopadení pachatele.

Návštěvníci hřbitovů by měli být také v období Dušiček ostražití na své věci při úpravě hrobu a nenechávat je bez dozoru. Zloději si totiž na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku a zmizí.

Nebezpečí číhá také na motoristy. Zloději se zaměřují i na auta odstavená na parkovištích v okolí hřbitovů a vykrádají je. Policie v této souvislosti upozorňuje návštěvníky hřbitovů, aby ve vozidlech nenechávali nic cenného.

Policie se těmto krádežím snaží předejít zvýšeným počtem hlídek. Lidé, kteří na hřbitově vidí, že se tam děje něco podezřelého, žádáme, aby to ihned oznámili na policii. Čím dříve se o krádeži dozvíme, tím větší máme šance na dopadení zloděje.

Je pravdou, že nám lidé dost často krádež ani neoznámí.

Uhlídat všechny hřbitovy na Hradecku je pro policii ve skutečnosti nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace ihned volají na bezplatnou policejní linku 158.

Poslední případ byl policistům oznámen 8. října 2010. Tehdy neznámý zloděj nebo zloději odcizili ze zděného oplocení hřbitova v Novém Bydžově dvanáct kusů pískovcových stříšek. Podle vyjádření místních občanů mělo ke krádeži dojít v době mezi prvním a osmým říjnem letošního roku. Cena jedné stříšky o rozměrech 60 x 60 centimetrů a tloušťky od sedmi do patnácti centimetrů je odhadnuta na dva tisíce korun. Novobydžovská firma celkovou škodu vyčíslila na 24 tisíc korun. K jiným škodám na oplocení nedošlo.
Případ šetří policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení zloději hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Jiný případ šetřili policisté v Chlumci nad Cidlinou. Tehdy jim v pátek 10. září 2010 oznámil jednašedesátiletý správce hřbitova krádež bronzové plastiky na hřbitově v Chlumci nad Cidlinou. Majitel hrobky byl naposledy na hřbitově 8. září 2010 kolem půl třetí odpoledne. Tehdy byl hrob v naprostém pořádku. Krádeží bronzové plastiky z roku 1926 o rozměrech 42 x 102 centimetrů s vyobrazením postavy čtyřletého chlapce v kraťasech vznikla škoda 150 tisíc korun. Podle majitele hrobu byla plastika zhotovena v roce 1926 akademickým sochařem Jaroslavem Horejcem a následně byla na hrobku přišroubována. Neznámý zloděj se svým jednáním dopustil přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let.

nprap. Anna Pešavová - 25. října 2010
foto Policie ČR

Odkazy do noveho okna

Krádež bronzové plastiky

Krádež bronzové plastiky 

Detailní náhled

Krádež pískovcových stříšek

Krádež pískovcových stříšek 

Detailní náhled

Zcizena bronzová plastika

Zcizena bronzová plastika 

Detailní náhled

Zmizely pískovcové stříšky

Zmizely pískovcové stříšky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem