Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti

PLZEŇ - Projevil zájem o investování do kryptoměn. Podvodník nalákal zájemce na výhodnou nabídku spolupráce a rychlého zbohatnutí. Podvodníci neustále vymýšlejí nové triky, které vás mohou dostat až za hranu zákona. 

Policie doporučuje, aby se lidé před investicí do kryptoměn informovali o tom, jak velké burzy, investiční platformy a nákup a prodej kryptoměny fungují. Upozorňují i na pečlivé ověření věrohodnosti investičního poradce či společnosti. Vedle investic různého charakteru nabízejí podvodníci také pomoc s nákupem virtuálních měn, často s příslibem velkého výnosu. Pachatelé vystupují profesionálně, mají několik úrovní „pracovníků“ (operátory, poradce, techniky, manažery) a jejich legendy jsou propracované s cílem maximalizace zisku nebo využijí neznalou oběť pro vlastní účely k nelegální činnosti, čímž se z oběti může nevědomky stát pachatel. 

Pozor na falešné reklamy s kryptoměnou! Na stránku podvodníků se uživatel dostane hned, jak klikne na reklamu. Uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do bitcoinu. Bohužel neznalý investor jen stěží odhalí, že se jedná o dezinformace. Pro zvýšení důvěryhodnosti používají stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů různých osobností.

O tom, že nebezpečí číhá opravdu všude, se přesvědčil i 65letý muž z Plzeňska, který na internetových stránkách odklikl reklamu s kryptoměnou. Po předchozím projeveném zájmu se zaregistroval s prvotním uhrazením vstupního poplatku ve výši 200 euro. O chvíli později ho telefonicky kontaktovala neznámá osoba, která se vydávala za investičního poradce v oblasti obchodování s kryptoměnou. Neznámý muž mu nabídl spolupráci v obchodování a vyžádal si od poškozeného veškeré podklady (kopii občanského průkazu, číslo běžného účtu, číslo platební karty včetně CVC kódu, heslo k internetovému bankovnictví a nainstalovaný vzdálený přístup k počítačovému systému). Na základě umožněného vzdáleného přístupu k počítačovému systému začaly poškozenému přicházet sms zprávy z internetového bankovnictví s uvedením kódu, který obratem neznámému sděloval na telefon. Na běžný účet staršího muže byly posléze připsány finanční prostředky v několika jednotlivých částkách, které v součtu činily necelých 180 000 korun. Ty byly později zjištěny jako výnosy podvodného jednání neznámého pachatele.

V tomto případě může mít jednání muže trestně právní důsledky. Umožnit cizí osobě z nedbalosti zastřít původ věci větší hodnoty, která je výnosem z trestné činnosti na území České republiky nebo v cizině se nevyplácí. Plzeňští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti a případem se dále zabývají.

Oslovila vás na internetu nabídka ohledně investic s kryptoměnou?  

Důležité je být obezřetný a řídit se několika pravidly:

cizím osobám/osobě neposkytujte informace k vašemu osobnímu ani jinému bankovnímu účtu nebo jej pro jiného nezakládejte 
- nereagovat na telefonické, emailové či jakékoliv jiné nabídky k nákupům kryptoměn
- nikomu neumožňovat vzdálený přístup k PC, notebooku apod.
- nefotit, ani jiným způsobem neposkytovat osobní doklady nebo jejich kopie
- před vlastním nákupem kryptoměn si pečlivě prostudovat, jak kryptoměny fungují, jaké druhy kryptopeněženek existují, jaké jsou jejich zabezpečení, výhody a nevýhody apod.
- v případě rozhodnutí investice do kryptoměn si na internetu o burzách zjistit veškeré možné informace a reference (zda se nejedná o podvodné burzy)

Opatrnosti a obezřetnosti není nikdy dost, o to více to platí v kyberprostoru, kde nikdy nevíme, kdo se skutečně nachází na druhé straně počítače. Proto si vždy dostatečně prověřte, zda nakupujete, obchodujete nebo provádíte transkace u ověřených firem, na skutečných internetových burzách či jednáte se skutečnými zástupci bankovních institucí. Pro ověření získaných informací by proto bylo vhodné, vyhledat si na internetu veškeré dostupné informace, které se týkají investic do kryptoměny. 

Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti při realizaci takového obchodování, nic neinvestujte a neváhejte se obrátit o pomoc na linku 158 nebo na nejbližší služebnu Policie České republiky.

nprap. Veronika Hokrová
25. února 2022

vytisknout  e-mailem