Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jsme v tom společně!

Již od svého počátku vyvolávala koronavirová krize spoustu otázek a nejistotu. Od začátku jsme se proto snažili poskytovat důležité informace, které by pomohly se v situaci lépe zorientovat. Preventivní výzvy a rady jsme cílili na širokou veřejnost, včetně těch nejzranitelnějších. Nové podmínky přinesly také zásadní změny do činnosti policejních preventistů. 

1. Jsme v tom společně!

Výzva k dodržování všech nově nastavených pravidel a omezujících opatření důležitých ke snižování šíření nákazy.  

2. Jsme v tom společně aneb internetem bezpečně

Přehled projektů a kampaní zaměřených na bezpečí v prostředí internetu v reakci na skutečnost, že se mnohé oblasti života přesunuly do online prostoru. 

3. Jsme v tom společně, ale i na silnicích bezpečně!

Přehled materiálů pro osvojování správných návyků chování v silničním provozu. 

4. V obavě o svůj zdravotní stav nenaleťte podvodníkům!

Preventivní rady cílené primárně na seniory v reakci na jednání podvodníků, kteří začali využívat krizovou situaci a obohacovali se na osaměle žijících seniorech pod záminkou nabídky zdravotní péče, přípravků na posílení imunity i s nabídkou pomoci při každodenních činnostech jako je nákup. 

5. Informace pro neslyšící – jsme v tom společně!

Rady pro osoby se speciálními komunikačními potřebami, jak komunikovat v krizové situaci nebo získat potřebné informace. 

6. POLICEJNÍ PREVENCE A JEJÍ PROMĚNY V ROCE 2020

Uplynulý rok představoval pro policejní prevenci velkou výzvu. Vlivem různých omezení nebylo možné realizovat terénní preventivní akce ani běžnou preventivní činnost ve školách apod. I přes určitý pokles kriminalita v roce  2020 rozhodně nevymizela a vzhledem k omezených společenským kontaktům bylo nutné hledat nové formy a cesty šíření prevence. K tomu preventisté plnili na svých útvarech mnoho dalších důležitých činností, které si vyžádala doba, od šití roušek přes posilování výkonných útvarů až po výpomoc hygienickým pracovištím při trasování. 

Online prevence

Komunikace preventivních témat se přesunula více na webové stránky a sociální sítě. Opravdu intezivně byla řešena témata spojená s bezpečí digitálního prostředí, kam se přesunul prakticky celý život společnosti. 

Senioři

Přesto jsme nezapomínali ani na ty, pro které je internet velká neznámá, tedy zejména na seniory. Právě oni byli a jsou v této pandemické době nejvíce ohroženi a prakticky zmizeli z veřejného prostoru. Při jejich informování se velmi osvědčily kontakty preventistů na představitele obcí či regionální média. Naše sdělení se tak mohla objevovat v různých regionálních denících, obecních zpravodajích či vývěskách. Velmi přínosná byla také spolupráce s obchodním řetězcem Penny Market, kde nám umožnili oslovovat své zákazníky z řad seniorů prostřednictvím vysílání přímo v prodejnách. V jarním období jsme několikrát týdně v Penny rádiu v čase vyhrazeném pro nákupy seniorů sdělovali informace o aktuálním dění, o základních hygienických návycích, o kontaktování zdravotních služeb a lékařů, o pobytech na chalupách, o výpomoci dobrovolníků ze sousedství a podobně. 

Prevence v terénu

Jak už bylo zmíněno, obtížné bylo plánování terénních preventivních činností. Preventisté v regionech museli pečlivě vážit, kterou preventivní akci či aktivitu zrealizují. Některé činnosti se z důvodu přísných hygienických pravidel, která musela být dodržována, staly neuskutečnitelnými. Policejní prevence se přemístila zejména do venkovních prostor. Za dodržování všech hygienických nařízení mohli preventisté začít od června realizovat venkovní preventivní aktivity ve školách i domovech seniorů, na podzim zase mohli radit třeba s bezpečnostní v okolí pietních míst v době Dušiček, s viditelností v silničním provozu nebo se zabezpečením rekreačních objektů před zimní sezónou. Do rekreačních oblastí se kolegové vydali pod hlavičkou podzimního kola Evropského dne proti vloupání na kontrolu chat a chalup.

Prevence kriminality a její proměny

Vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová shrnuje, co nového přinesla mimořádná doba policejní prevenci, i příklady nových forem preventivních aktivit:

"Naučili jsme se pracovat více venku a v online prostředí. Většinu preventivních rad jsme směřovali k pobytu v přírodě. Do tohoto konceptu samozřejmě zapadá celá řada pravidelně realizovaných preventivních aktivit, jako je tradiční bezpečně u vody, či bezpečí při houbaření. Letos jsme však ztracené seniory a téma pátrání po seniorech propagovali jako hlavní podzimní téma. Kolegové v regionech připravili pro veřejnost řadu aktivit v přírodě propojených s prevencí a zábavnými hrami, jako například hledání malovaných kamínků na Plzeňsku. Internet však je tím stěžejním nástrojem, takže v Jihomoravském kraji se realizovala online beseda i s tlumočením do znakové řeči pro neslyšící, v Moravskoslezském kraji se jako první spustila online prevence do škol. Těch aktivit je opravdu celá řada a jsem na všechny své kolegy náležitě pyšná, protože vymysleli spoustu atraktivních forem, jak prevenci realizovat i za současných ztížených podmínek. Preventivní práce musí umět reagovat na aktuální dění. Informujeme proto též o nových podobách nežádoucího chování, se kterým jsme se dříve nesetkávali, což je narušování online výuky a pracovních online setkání, při neoprávněném užití přístupových linků. Dále z hlediska systémového uchopení a nastavení do budoucna spolupracujeme se zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva vnitra, Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Ministerstva zdravotnictví a dalšími na zmapování preventivních aktivit v době distanční výuky a jejich začlenění do online prostředí škol i v době mimo pandemii například i s využitím aplikací typu Bakaláři či EduPage apod. Každá doba má své. Něco nového jsme vyzkoušeli a zavedli do preventivní práce, a jako odkaz tu po korona virové krizi zůstane třeba sbírka roušek v Muzeu PČR, při jejímž zrodu a vyhlašování asistovala i prevence."

pplk. Veronika Hodačová
oddělení prevence Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem