Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ajaxův zápisník na Klatovsku

Za devět let předáno téměř 10 000 zápisníků 

      Vždy na počátku školní roku od roku 2002 do 2010  policisté na Klatovsku předávali do základních škol sešit pro žáky 2. tříd „AJAXŮV ZÁPISNÍK“. Ve školním roce 2002-03 se poprvé Policie ČR na Klatovsku zapojila, se souhlasem zástupců základních škol v regionu, do tohoto celorepublikového projektu.
        Tento sešit je preventivně výchovnou učební pomůckou a děti se formou odpovídající jejich věku seznamovaly s deseti tématy:
           
1/ Policie ČR - náš kamarád             2/ Dopravní výchova - chodec 
3/ Vlastní bezpečí                             4/ Co se smí a co se nesmí
5/ Děti a trestné činy                         6/ Mezilidské vztahy - šikana
7/ Dopravní výchova - cyklista         8/ Tabák, alkohol, cigarety
9/ Drogy a hazardní hry                  10/ Bezpečné prázdniny.
 
       
 
     V sešitě děti mohly s pomocí psovoda  a jeho čtyřnohého kamaráda psa Ajaxe řešit úkoly a situace, s nimiž se mohou setkat ve škole, v bydlišti i okolí. Děti si rozšiřovaly znalosti v oblasti dopravní výchovy, dozvěděly se jaké úkoly plní policie, bylo těmto naznačeno správné chování při setkání s neznámými osobami,  koho v případě nebezpečí mohou požádat o pomoc a další.
 
      Chceme poděkovat všem pedagogickým pracovníkům, kteří přijali tento projekt vstřícně a od roku 2002 do 2011 se podíleli na jeho realizaci. Vyzdvihujeme jejich hlavní podíl a pochopení, kdy zařadili jednotlivá témata do svých vyučovacích hodin a trpělivě vysvětlovali a probírali s dětmi různé uvedené problematiky.
    
      Děkujeme i dětem, které v uplynulých devíti školních letech pracovaly na tomto zápisníku. Dnes již některé děti potkáváme na přednáškách o trestně právní odpovědnosti a mnoho z nich má sešit Ajaxův zápisník z 2. nebo 3. třídy uschovaný.
Sešit byl na Klatovsku v uplynulých devíti letech předán celkem 9 993 dětem, z toho žáků 2. tříd bylo 7 409 a ve třech školních obdobích 2004-2007 i žákům 3. tříd, kteří obdrželi 2 584 zápisníků.
 
      Cílem projektu bylo, aby si děti jednoduchou a zábavnou formou zapamatovaly minimum právního vědomí se zdůrazněním, že existují platné právní normy, které musí dodržovat. Právě vysvětlením těchto základů již v tomto věku se může u dětí předcházet nežádoucím jevům. Děti z neznalosti a nevědomosti následně mohou porušovat pravidla chování ve škole i na veřejnosti. Zároveň touto preventivní pomůckou policisté chtěli zainteresovat i rodiče, kteří mnohdy na děti nemají dostatek času.
 
     Různé preventivní aktivity zajišťuje preventivně informační skupina, kdy organizujeme a realizujeme besedy, přednášky i nejrůznější projekty, které vedou především k předcházení patologických jevů. Jedním z nich je projekt s názvem "Ajaxův zápisník", který byl doplňován besedami ve školách. Besedy na Klatovsku prováděla policistka z preventivně informační skupiny, se kterou děti mnoho diskutovaly, vyprávěly své zážitky a trpělivě naslouchaly výklad. Jako odměnu za svoji snaživost a pracovitost obdržely děti malé dárky s policejní tématikou a s obrázky psa Ajaxe. A naopak, od některých dětí  policistka  dostávala malované obrázky .
        Dosud v mnoha třídách na Klatovsku pobývá plyšový pes Ajax a dohlíží na děti. 
 

 Ukázky malovaných obrázků žáků Základní školy v Pačejově, kteří se zápisníkem pracovali nejlépe na Klatovsku ve školním roce 2010-11:

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

30.6.2011

vytisknout  e-mailem