Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

A mají to za sebou….

Dne 29. června 2011 se ukončil první letošní běh kurzu v rámci projektu KUZMA (kurz zodpovědného majitele městského psa), který pořádají ostravští policisté již třetím rokem.  

Dominik a AxaDominik a Axa
Víc jak dva měsíce docházeli jednou týdně mladí psovodi do policejního areálu na cvičák se svými čtyřnohými miláčky. Zde pod bedlivým dohledem policejních kynologů se snažili o odstranění výchovných či výcvikových chyb u psů. Mnozí do kurzu přišli s tím, že jejich pes neposlouchá, nepřibíhá na přivolání, neumí chodit u nohy, skáče na děti nebo si úplně nevědí rady s jeho celkovou ovladatelností.

Profesionálním a individuálním přístupem našich instruktorů, dobrou radou asistentů (absolventi předešlých kurzů) důsledností a pílí účastníků se velmi očekávané výsledky dostavily.

Největší pokrok udělal Dominik se svým německým boxerem Axou. Pes byl zcela bez výcviku, reagoval pouze na pár povelů a svého dětského majitele nijak neposlouchal. Nezkušený Dominik měl tedy problém s ovladatelností svého psa. Během kurzu získal důležité rady, jak správně ovládat svého psa. Z této dvojice se stal sehraný „tým“.
Axa poslouchá, na přivolání vždy přiběhne. Není problém, aby se Dominik pohyboval se svým psem i mezi dětmi. Toto potvrdila i jeho maminka, která je z kurzu velice nadšená a všem by
Iveta a NathanIveta a Nathan
jej doporučila. Jak sama řekla: „Dominik se s ní naučil pracovat a nemám obavu jej pustit se psem mezi děti. Před kurzem bych toto neudělala. Kurz splnil svůj účel.“ U Dominika se utvořil i zájem o kynologii. Do budoucna zvažuje i možnost navštěvovat sportovní kynologický klub. Samozřejmě se těší i na podzimní kurz, kterého se bude účastnit, již však jako asistent.


Dalším „polepšeným“ psem je anglický kokršpaněl Nathan, který před kurzem byl neovladatelný a rád utíkal za zvěří. Psovodkyně Iveta po kurzu svého psa ovládá, je poslušný, není problém jej mít puštěného na volno. Přivolání je 100% i za různých rušivých vlivů.


Svůj úspěch mohla slavit i Beata se svým křížencem Dustinem, která měla se svým psem problémy zejména při přivolání. Po kurzu se celková ovladatelnost psa zlepšila o 100%. Pes přibíhá na přivolání, je ovladatelný i mezi ostatními psy a není problém jej mít puštěného na volno.

Beata a DustinBeata a Dustin
Závěrečné lekci přihlížel ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomáš Landsfeld a vedoucí oddělení služební kynologie mjr. Bc. Petr Kozák. Oba pochválili práci nejen policejních kynologů, ale i práci samotných mladých psovodů. Absolventi si poté z rukou pana ředitele převzali osvědčení o absolvování kurzu. Protože se opět z účastníků stala sehraná parta dětí, nechybělo na závěr posezení s opékáním párků a domluvami nad společnými výlety.


Pouze připomínáme, že další kurz se bude realizovat od září 2011 v termínu od 7. 9. 2011 do  26. 10. 2011. Přihlásit se mohou všichni ve věku 12 – 18 let. V kurzu jsou již poslední volná místa. Díky finanční podpory Magistrátu města Ostravy je kurz pořádán zdarma.
 

předání osvědčenípředání osvědčení
Řádně vyplněnou přihlášku zašlete nejpozději do 14. sprna 2011 na adresu:
Policie České republiky
Krajské ředitelství Moravskoslezského kraje
Městské ředitelství Ostrava
30. dubna 24
721 29 Ostrava

V poslední době jsme zaznamenali poptávku po tomto kurzu i ze stran dospělých. Proto dne 10. září 2011 uspořádáme první intenzivní jednodenní seminář pro dospělé. Případní zájemci mohou zasílat své přihlášky na výše uvedenou adresu ve stanoveném termínu.

Případné dotazy sdělte emailem: pvisova@mvcr.cz nebo se dotazujte telefonicky 974 725 239 (organizační záležitosti) 974 725 294 (kynologická tématika). Bližší informace naleznete na internetových stránkách www.policie.cz .

Fotogalerie zde
 

por. Mgr. Kateřina Špoková
PIS Ostrava
29. června 2011  
        

vytisknout  e-mailem