Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Průběh kurzu KUZMA

Mladí psovodi mají zdárně za sebou již půlku kurzu. 

dobrovolnice Katka.jpgdobrovolnice Katka.jpg
První úspěchy jsou tady. Každý má svého psa pevně pod kontrolou a na první pohled je vidět kdo je v „týmu“ pánem. Dnešní lekci měli „kuzmáci“ zpestřenou o ukázky a besedy policejních kynologů ze skupiny speciálních kynologických činností.
Ti mají psy cvičené na vyhledání omamných látek, zbraní a výbušnin.
První ukázka simulovala oznámení, že ve vozidle se nachází podezřelá výbušnina. Přivolaný policista nejprve vizuálně zkontroloval vozidlo. Poté si oblékl lehký průzkumný oblek, který mimochodem váží okolo 37 kilogramů, a společně se svým psem přistoupili k prohledání vozidla. Pes byl úspěšný a skrytou výbušninu označil. Další ukázka byla vyhledání drog, které byly také ukryté ve vozidle. I tentokrát se pes nemýlil a místo správně označil. Poté začala diskuse. Našly se i dvě dobrovolnice Katka a Maruška, které si vyzkoušely lehký průzkumný oblek. A jak samy řekly „je opravdu těžký“.
To nebylo vše. Další seznámení s policejní prací, je čekalo na pracovišti prachové identifikace. Zde jim policista vysvětlil princip metody prachové identifikace a ukázal i názorný příklad. Na výbornou se předvedla teprve jedenáctiměsíční fenka Chila, která je ještě v „zácviku“. Konec lekce patřil cvikům na překážkách.

Účastníky kurzu čekají v červnu hned dvě vystoupení společná s policejními kynology. První na dětském dni a druhá na Dni policie, který se koná dne 12. června 2011 na Slezskoostravském hradě.

fotogalerie zde

por. Kateřina Špoková
PIS Ostrava
25. května 2011  


 

 

vytisknout  e-mailem