Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další hrubián vykázán z domu v Hradci

Vulgárně nadával matce a ničil zařízení bytu, hrozí mu až patnáctitisícová pokuta  

Na Hradecku každoročně přibývá případů domácího násilí. Navíc roste také brutalita násilníků. Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 7. dubna 2011) vykázali policisté z domu již pět násilníků.

V jednom případě vykázali druha, ve dvou případech manžela a v dalších dvou případech syna. Čtyři případy se staly v Hradci Králové a jeden na Královéhradecku. Ve čtyřech případech sehrál roli alkohol a v jednom zřejmě drogy.

Zatím posledním vykázaným, který musel opustit společnou domácnost, byl devětadvacetiletý syn oběti.

Dlouhodobé problémy vyvrcholily ve středu 6. dubna 2011 v odpoledních hodinách v bytě panelového domu na třídě Edvarda Beneše v Hradci Králové. Mladík pod vlivem alkoholu nejprve matce začal sprostě nadávat. Křičel na ni: „Ty svině drž hubu“ a nadával jí do krav. Pak přistoupil i k ničení zařízení bytu. Převrátil stůl a začal u něj lámat nohy. Potom od telefonu vytrhl šňůru a začal házet skleničky i hrníčky. Než matka mobilním telefonem přivolala policisty, ještě stihl rozbít hodiny a zdemolovat další stůl. Přivolaní policisté hrubiána, který jevil známky podnapilosti, což potvrdila pozitivní dechová zkouška, zajistili. Přitom na matku vykřikoval, že až se vrátí domů, že ji podřeže a pomstí se jí. Násilník měl v dechu 1, 5 promile alkoholu. Proto jej policisté převezli na hradeckou protialkoholní záchytnou stanici. Sedmapadesátiletá matka naštěstí vyvázla bez zranění.

Syn již v minulosti matku napadl fyzicky. Přitom ji mlátil a škrtil. Případ tehdy řešila policie. Jelikož k napadení matky docházelo již v minulosti a intenzita útoků se stupňovala, policisté následně agresora vykázali na deset dní ze společného bytu.

Mladý muž se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití a přestupku proti majetku. Za přestupky ve správním řízení mu může být uložena až patnáctitisícová pokuta. Policisté případ nadále vyšetřují. Prověřují také, zda agresivní potomek svým jednáním nespáchal nějaký trestný čin.

Za celý loňský rok (2010) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 9 násilníků. Ve třech případech manžela, ve čtyřech druha a ve dvou dokonce syna. V předloňském roce (2009) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné znalosti v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Letošní (2011) případy vykázaných osob: Družce zlomil ruku
                                                                    Policisté vykázali z domu syna

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.domacinasili.cz/index.php 

Čtěte také: Týral matku, policisté ho vykázali z bytu (Hradecký deník, 11. dubna 2011)

nprap. Anna Pešavová - 8. dubna 2011 
 

vytisknout  e-mailem