Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Družce zlomil ruku

Případů domácího násilí na Královéhradecku přibývá, letos vykázán již třetí násilník  

Vykázání násilníka z bytu policistům umožňuje zákon, který platí od ledna 2007.

Na Královéhradecku policisté od začátku roku (od 1. ledna 2011) do středy 19. ledna 2011 vykázali z bytu tři násilníky. V jednom případě vykázali druha a ve dvou případech manžela. Všechny letošní případy se staly v Hradci Králové a ve všech případech sehrál roli alkohol.

Za celý loňský rok (2010) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 9 násilníků. V předloňském roce (2009) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno šest lidí.

V letošním roce (2011) se jedná již o třetí případ vykázání násilníka z domova.

Třetí případ v letošním roce (2011), kdy hradečtí policisté využili možnosti vykázat násilníka z domu, se odehrál na Novém Hradci Králové.
V úterý 18. ledna 2011 v podvečerních hodinách se na policisty obrátila žena a oznámila, že ji druh v bytě na Novém Hradci Králové napadá.
Poškozená policistům do protokolu sdělila, že ji druh dlouhodobě slovně napadá. Všechny jeho útoky se odehrály v podnapilosti. Poslední incident přerostl z verbálního útoku ve fyzické napadení. Poškozená mužům zákona také sdělila, že verbálně útočí i na její dceru.
K poslednímu útoku, při kterém chtěl ženu vyhodit z bytu, došlo v neděli 9. ledna 2011 v časných ranních hodinách. Druh měl fyzicky zaútočit na dvaačtyřicetiletou družku takovým způsobem, že ji zranil. Hned druhý den po napadení žena vyhledala lékařskou pomoc. Doktor předběžně konstatoval zlomenou ruku.
Policisté včera 19. ledna 2011 devětatřicetiletého druha vykázali na 10 dní z bytu.
Policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví. Za takové protiprávní jednání hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Prvním případ v letošním roce (2011) se stal na Nový rok v bytě v centru krajského města. Tehdy tam manžel napadl manželku.
V sobotu 1. ledna 2011 krátce před čtvrtou hodinou ráno manžel posilněn alkoholem nejprve slovně a následně fyzicky zaútočil na manželku. Přitom ji tahal za vlasy a kroutil ruku.
Podle manželky se obdobného jednání dopouští zhruba přes půl roku. Přitom opakující se incidenty mají stupňující intenzitu a zpravidla je při nich ovlivněn alkoholem. V minulosti jí také vyhrožoval fyzickou likvidací. Ženu manžel nikdy tolik neuhodil, aby musela vyhledat lékaře.
Policisté ještě týž den po obdržení oznámení v odpoledních hodinách šestatřicetiletého manžela vykázali na deset dní z domu.
Agresor se svým jednáním zřejmě dopustil přečinu nebezpečné vyhrožování. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na jeden rok.

Podruhé v letošním roce (2011) využili hradečtí policisté možnosti, kterou jim od ledna 2007 umožňuje zákon a vykázali manžela kvůli násilí na ženě na deset dní z bytu na Novém Hradci Králové.
V neděli 2. ledna letošního roku (2011) se pár minut před půlnocí na policisty obrátila sedmatřicetiletá žena a oznámila, že ji zhruba před dvěma hodinami podnapilý manžel před očima jejich dvou nezletilých dětí napadl nejprve slovně a pak fyzicky. Policisté přijeli ihned ženě na pomoc. Násilník se však již v bytě nenacházel.
Podle manželky na ni nejprve křičel a poté ji mlátil pěstí a kopal. Přitom házel věci po bytě a převracel nábytek. Žena lékařské ošetření nevyhledala.
Podle ohrožené osoby na ni útočí již od počátku loňského roku (2010). Zpočátku manželku napadal pouze verbálně. Postupem času k verbálním útokům přibylo i fyzické napadání. Při fyzických útocích ženu mlátil pěstí a kopal do různých částí těla. Některé útoky se odehrály pod vlivem alkoholu.
Policisté shledali v mužově jednání znaky domácího násilí a stejně starého muže 3. ledna 2011 vykázali.
Policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Za přestupek může správní orgán uložit pokutu do 20 tisíc korun.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné znalosti v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.domacinasili.cz/index.php 

nprap. Anna Pešavová - 20. ledna 2011

 

vytisknout  e-mailem