Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Syn týral matku

Policisté na Hradecku kvůli násilí vykázali z bytu syna oběti 


Případů domácího násilí na Královéhradecku přibývá. Zvyšuje se také agresivita násilníků, kteří útočí na své oběti.

Již devětkrát v letošním roce (od l. ledna do 28. července 2011) uplatnila hradecká policie institut vykázání z bytu po dobu deseti dnů na domácí agresory. Ve čtyřech případech musel opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech druh a v dalších třech případech syn. Sedm případů se stalo přímo v krajském městě (Hradec Králové) a dva případy se odehrály na Královéhradecku. V sedmi případech sehrál roli alkohol a ve dvou zřejmě drogy.

Kvůli psychickému a fyzickému násilí policisté na Královéhradecku ze společného bytu vykázali devětadvacetiletého syna oběti, který matku opakovaně napadal. Mladý muž se nyní na deset dnů nesmí vrátit domů. Na Královéhradecku se jedná již o třetí případ, kdy policie kvůli domácímu násilí vykázala potomka.
Dlouhodobé problémy vyvrcholily ve čtvrtek 28. července 2011 v dopoledních hodinách v bytě na Nechanicku. Syn matce ležící v posteli nejprve sprostě nadával a pak po ní začal házet prádlo ze skříně. Přitom se matce podařilo vstát z postele a odejít do kuchyně. Syn jí tam pak zkroutil ruce za záda a táhl ji do dalšího pokoje. Osmačtyřicetiletá matka se přitom rukou uhodila o dveře. Následně se jí podařilo mobilním telefonem přivolat policisty.

V průběhu vyšetřování policisté zjistili, že se násilí v domácnosti neodehrálo poprvé. K útokům totiž docházelo již od loňských (prosinec 2010) Vánoc. Podle matky syn kouří marihuanu. Zpočátku na ni útočil tak jednou týdně. Od letošního března docházelo k útokům asi dvakrát až třikrát týdně. Dle jejího názoru se jeho agresivita stupňuje v závislosti na abstinenčních příznacích. Přes sedm měsíců nezaměstnaný syn slovně a fyzicky napadal matku kvůli tomu, že mu nechtěla dávat peníze na drogy.

Při posledním incidentu žena utrpěla zhmožděninu na ruce. Lékařské ošetření nevyhledala. Podle poškozené za celou dobu, co ji syn napadal, nikdy nevyhledala ošetření u lékaře.

Jelikož k útokům matky docházelo již v minulosti a intenzita se stupňovala, policisté následně agresora vykázali na deset dní ze společného bytu. Násilníkovo jednání policisté prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí. V případě prokázání viny může agresivní potomek za své chování k matce strávit až čtyři roky ve vězení.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Letošní (2011) případy vykázaných osob: Policisté vykázali z bytu manžela
                                                                           
Mlátil nevěrnou manželku v Hradci
                                                                           Před dětmi mlátil těhotnou družku
                                                                           Družce zlomil ruku
                                                                           Policisté vykázali z domu syna
                                                                           Další hrubián vykázán z domu v Hradci

Více informací k domácímu násilí naleznete: Domácí násilí
                                                                      http://www.domacinasili.cz/index.php 

nprap. Anna Pešavová - 29. července 2011 (13:55)

 


 

vytisknout  e-mailem