Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Velikonoční opatření v rámci Jihomoravského kraje

KRAJ: Jihomoravští policisté nebudou jen na silnicích. Aktualizované informace. 

17:04. 16:30

Během velikonočního bezpečnostního opatření nemuseli policisté v kraji řešit žádnou mimořádnou událost. V poklidu zatím proběhla všechna církevní shromáždění a i víkendové sportovní podniky se obešly bez nutnosti našeho zásahu. Drobnou výjimku tvořily dva konflikty fanoušků po projekci hokejového finále v pátek v Brně.

Do dnešní 16. hodiny jsme zaznamenali 76 dopravních nehod, při jedné z nich byla usmrcena chodkyně. U deseti nehod hrál roli alkohol. Typická velikonoční nehoda se udála po obědě v Brně. V Babické ulici havaroval devatenáctiletý řidič vozu Suzuki. Spolu se spolujezdcem putoval do nemocnice. Příčiny nehody jsou ještě v šetření, nemalou roli při ní hrál zřejmě i alkohol. Dechová zkouška skončila s výsledkem 2,79 promile alkoholu, přesnou hodnotu ukáže až odběr krve. 

Na silnici jsme přistihli 49 řidičů pod vlivem alkoholu, dalších 26 usedlo za volant pod vlivem návykové látky. Doprava v kraji zatím funguje bez větších komplikací. Výjimkou je křižovatka u Holubic, kde se srazila dvě auta. Alternativní trasa směrem k Brnu po silnici 430 je obtížně průjezdná, což se projevilo i na samotné dálnici.

17.04. 10:00

Do dnešního dopoledne zaznamenali jihomoravští policisté 72 dopravních nehod, při nichž byla usmrcena jedna osoba. U devíti nehod hrál roli alkohol. Na silnicích jsme přistihli čtyřicet řidičů pod vlivem alkoholu, dalších 18 řídilo pod vlivem drog. Dopravní policisté se chystají na návrat řidičů ze svátků. 

Břeclavští policisté vyšetřují tragickou dopravní nehodu, která se stala v centru města. Řidič stříbrné Škody Octavia zde nezvládl při rychlé jízdě svůj vůz, dostal smyk a vjel na chodník. Tam došlo bohužel i ke střetu s chodkyní, která svým zraněním na místě podlehla. Řidič auta měl pozitivní dechovou zkoušku a se zraněním stejně jako spolucestující skončil v nemocnici. Policisté žádají svědky, kteří včera v Břeclavi od půl deváté zaznamenali pohyb stříbrné oktávie s ostravskou registrační značkou nebo chování osádky vozidla, aby se se svým svědectvím přihlásili na lince 158. Děkujeme za spolupráci.

por. Pavel Šváb, 17.04.2017

Zvukový záznam: 1704.mp3

15.04.

20:30

Fanoušci se rozchazejí, zatím jsme neřešili žádné protiprávní jednání.

16:00

V Jihomoravském kraji zatím probíhají sváteční dny až na drobnosti bez narušení klidu a veřejného pořádku. Policisté v Brně se chystají na druhé veřejné promítání extraligového finále na Zelném trhu. V akci budou opět desítky strážců pořádku, mezi nimi i hlídky s dlouhými zbraněmi, kriminalisté a také kolegové z antikonfliktního týmu.   

Přes avizovaná opatření na silnicích jsme už přistihli 26 řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu a dalších 10 pod vlivem drog. Muž ve Šlapanicích nadýchal včera večer 3,23 promile. Dopravních nehod s nutností policejního šetření jsme zaznamenali 50, v osmi případech jsme zjistili i alkohol u řidiče. Například nad ránem nedal ve Znojmě přednost v jízdě dvaašedesátiletý cizinec. Jeho Peugeot s přívěsem se střetl s Volkswagenem jedoucím po hlavní pozemní komunikaci, jehož řidič utrpěl lehké zranění. Výsledek dechové zkoušky u viníka činil téměř dvě promile. Z osmi případů dopravních nehod pod vlivem alkoholu ve třech případech havarovali cyklisté. U Moravské Nové Vsi (3,15 promile) i Velkých Opatovic (2,75 promile) jim lékařskou pomoc přivolali náhodní svědci, kteří místem projížděli.

14.04.

20:30

Během promítání došlo k fyzickému napadení dvou fanoušků. Oba dva vysvětlují své jednání na služebně. Pravděpodobný agresor nadýchal 3,15 promile. Jinak se dnešní projekce obešla bez problémů. 

19:00

Na Zelném trhu probíhá vše bez narušení veřejného pořádku, projekci sleduje asi 5 tisíc fanoušků. 

Aktualizace 14.04. 2017 14:00

V Jihomoravském kraji zatím probíhají sváteční dny až na drobnosti bez narušení klidu a veřejného pořádku. Policisté v Brně se chystají na první veřejné promítání extraligového finále na Zelném trhu. V akci budou desítky strážců pořádku, mezi nimi i hlídky s dlouhými zbraněmi, kriminalisté a také kolegové z antikonfliktního týmu.   

Co se týče dopravy, ani dnes se dálnici D1 nevyhnuly větší kolony. Kvůli nehodě dvou kamionů v sousedním kraji tak pomáhali policisté z dálničního oddělení v Domašově kolegům z Vysočiny při usměrňování provozu na odklonové trase. Od včerejška jsme přistihli za volantem 13 řidičů pod vlivem alkoholu, dalších 6 hříšníků jelo pod vlivem drog. Zaznamenali jsme i 4 nehody, po kterých řidič absolvoval dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. Smutný rekord zatím drží řidič, který po drobné nehodě usnul ve svém voze v Žebětíně. Policistům nadýchal 3,19 promile.

Aktualizace 13.04.2017, 16:00

Zejména v Brně a na dálnicích v jeho okolí vrcholí dopravní špička. Situaci na dálnici aktuálně komplikuje dopravní nehoda 3 osobních aut na 204 km ve směru na Vyškov, místo je s opatrností průjezdné pravým jízdním pruhem. Tvoří se kolony. Policisté na Blanensku už zaznamenali i nehodu pod vlivem alkoholu, muž, který nadýchal hlídce  přes dvě promile,  nezvládl průjezd zatáčkou a narazil do vozidla v protisměru.

Odkaz na preventivní akci.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od středy do Velikonočního pondělí budeme realizovat bezpečnostní opatření nejen na silnicích.

Zaměříme se na bezpečnost osob a majetku a to i s ohledem na vývoj mezinárodní bezpečnostní situace. Ve zvýšené míře budeme dohlížet především na místa, kde se bude o svátcích nacházet větší počet osob. Půjde například o velikonoční trhy a církevní akce a shromáždění. K dispozici budou i hlídky s dlouhými zbraněmi.

Na silnicích jsou již pravidlem zvýšené kontroly, důraz bude kladen především na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů. Přes tento každoročně avizovaný fakt se stále najdou hazardéři za volantem, které přistihneme (výsledky 2016). Dohlédneme ale také na rozjezd na svátky (středa- prázdniny ve školách, čtvrtek) a samozřejmě na návrat, který bývá nejsilnější v pondělí odpoledne.  Se silným provozem mohou řidiči počítat tradičně na hlavních tazích a na výjezdech či vjezdech do větších sídel.

Řidiči by si měli na silnicích počínat zvlášť ohleduplně, na cesty vyrazí i sváteční řidiči a lze očekávat také vyšší počet chodců a cyklistů.  Samozřejmostí je dodržování pravidel silničního provozu. Doporučujeme vyrazit s předstihem a věnovat se řízení. Při dojíždění do kolon nezapomeňte zapnout výstražná světla.

por. Pavel Šváb, 11.04.2017

Odkazy do noveho okna

DN Břeclav

DN Břeclav 

Detailní náhled

DN Břeclav

DN Břeclav 

Detailní náhled

DN Břeclav

DN Břeclav 

Detailní náhled

DN Břeclav

DN Břeclav 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem