Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vánoce se blíží

ÚSTECKÝ KRAJ – Aby byly klidné a pohodové… 

Je tady předvánoční čas, který je spojen s nakupováním dárků. I přestože současná epidemická situace do jisté míry omezuje počty zákazníků v prodejnách a doporučuje mezi nimi bezpečné rozestupy, dá se očekávat zvýšená koncentrace lidí v obchodních centrech, přilehlých parkovištích, tržnicích a dalších lokalitách. Právě předvánoční období je specifické pro páchání trestné činnosti majetkového charakteru, jako jsou kapesní krádeže nebo vloupání do vozidel. Ke kapesním krádežím dochází opakovaně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství lidí. Kapsáři využívají nepozornosti svých obětí, kradou bleskově a nepozorovaně, poškozený často zjistí svou ztrátu až později a na jiném místě, než k ní došlo. Zkušený kapsář vás stihne okrást během několika sekund! (Ilustrační video)

Vánoční tržnice jsou pro kapsáře také velkou výzvou. Velké množství nakupujících je větší šancí pro jejich nekalou činnost. Proto na trzích věnujte zvýšenou pozornost svému okolí a mějte vždy své cennosti pod kontrolou. Kabelku noste u těla před sebou, abyste jí měli co nejvíce pod kontrolou. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech např. batohy, ledvinky apod. U mužů je pak velkým rizikem peněženka nesená v zadní kapse kalhot!

Nakupování přes internet využívá především v dnešní době stále více lidí. Lákají  výhodnější ceny zboží v porovnání s nákupem v kamenném obchodě, možnost porovnání cen zboží a okamžité získání informací o výrobku. V současné době tomuto druhu nakupování nahrává také epidemická situace. Výběr zboží z domova je sice pohodlný, ale skýtá také různá úskalí. Ještě než nakoupíte, je vhodné zjistit si o vybraném obchodu reference. Když na stránce internetového obchodu nenaleznete identifikační údaje (obchodní jméno, adresu, e-mail), doporučujeme hledat jiného dodavatele požadovaného zboží. Platbu předem, provádějte pouze u prověřených obchodníků, v ostatních případech je lepší použít platbu dobírkou. Pokud po rozbalení balíčku zjistíte, že jste naletěli podvodníkovi, okamžitě kontaktujte policii. Reagujte co nejrychleji, jakákoliv prodleva snižuje šanci na vrácení peněz. Více informací o nakupování prostřednictvím internetu naleznete ZDE.

foto kapsář

Prevence kapesních krádeží:

  • Vyhýbejte se skupinám většího počtu lidí, sledujte své okolí.

  • Kabelku noste pokud možno u těla před sebou.

  • Doklady a peníze neukládejte do zadní kapsy kalhot.

  • Batohy s cennostmi nenoste na zádech, kam nevidíte.

  • Nenoste s sebou velké finanční částky.

  • Peníze noste odděleně od dokladů.

  • Nevhodné je nošení peněženky v zadní kapse kalhot.

  • Zvyšte opatrnost u bankomatů při výběru peněz. Nenoste u platební karty PIN kód.

  • V nákupních centrech neodkládejte zavazadla do nákupních vozíků.

  • Při vykládání nákupu do vozidla dbejte zvýšené pozornosti.

Prevence před vloupáním do vozidel:

  • Ve svých vozidlech nevystavujte žádné věci, ani prázdnou igelitovou tašku (i zdánlivě bezcenná věc může pachatele zlákat k vniknutí do vozidla).

  • Do palubní přihrádky neukládejte osobní doklady ani doklady k vozidlu.

  • Nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle (ani když vozidlo opouštíte na malou chvíli).

  • ·Zabezpečením vozidla ztížíte pachateli krádež, zajímejte se o bezpečnější systém ochrany vozidla.

  • Při odchodu od vozidla zkontrolujte uzamčení dveří a uzavření oken včetně střešního.

  • Zamykejte vozidlo (i když se od něj vzdalujete jen na chvíli).

S kapesní krádeží či s krádeží věcí, kterou mají lidé při sobě, se setkalo v tomto roce od ledna do října 291 osob. Za stejné období loňského roku mělo stejnou nepříjemnou zkušenost 393 osob. Podrobnější informace naleznete v přiložené tabulce.

TABULKA LEDEN - LISTOPAD

 

Letošní pokles kapesních krádeží je pravděpodobně velkou měrou ovlivněn epidemickou situací. Počty kapesních krádeží však mohou být ještě vyšší, neboť ne všichni poškození oznámí krádež na policii. Nutno podotknout, že objasněnost tohoto druhu trestné činnosti bývá zpravidla nízká, protože poškození většinou neumějí upřesnit místo okradení a v mnoha případech chybí také popis pachatele, kterého vůbec neviděli. Více informací k problematice kapesních krádeží naleznete ZDE.

Je především na každém z nás, abychom se nestali obětí zlodějů nebo podvodníků, a proto je důležité nepodceňovat prevenci.

Přejeme Vám klidné a ničím nerušené vánoční svátky.

nprap. Pavla Kofrová
autor videa nprap. Petr Šaur

KŘP Ústeckého kraje
3. 12. 2020

Odkazy do noveho okna

Vánoční trhy

Vánoční trhy 

Detailní náhled

Vánoční trhy

Vánoční trhy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem