Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Skimovacích zařízení přibývá

V nedávné době upozorňovala pražská policie širokou veřejnost na případy, ve kterých organizované skupiny pachatelů narušily provoz některých typů bankomatů tím, že na ně nainstalovaly tzv. skimovací zařízení. Díky nim tak mohli pachatelé pohodlně zkopírovat data z platebních karet a tím je zneužít.  

Zvýšený počet těchto případů zaznamenávají kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy od července roku 2009. Od té doby jich stále přibývá. Jen za listopad jich bylo zaznamenáno kolem třiceti, což znamená prozatím naprosto enormní nárůst.
 
V současné době je již potvrzeno, že část z nich mají na svědomí dva rumunsky hovořící muži ve věku 28 a 29 let, které v těchto dnech zadržela policie. V pondělí dne 7. prosince kolem deváté hodiny ráno oznamoval na linku 158 pracovník kartového centra České spořitelny, že na bankomatu jejich peněžního ústavu umístěném ve vestibulu stanice metra Vysočanská v Praze 9 bylo prokazatelně umístěno skimovací zařízení. Všimla si ho žena, která se zde chystala provést výběr hotovosti. Na bankomatu se jí zdálo něco podezřelého, proto okamžitě informovala kartové centrum České spořitelny. Jejich pracovník podezření na místě potvrdil. Zjistil, že bankomat byl skutečně narušen nepovolanou osobou. Opodál si přitom všiml dvou mladých mužů, kteří v okamžiku, kdy byli zpozorováni, zařízení z bankomatu odinstalovali, schovali pod oděv a začali z místa rychle odcházet. Vzhledem k tomu, že policisté díky včasnému oznámení disponovali přesnými informacemi o podezřelých osobách a trase jejich pohybu, nebylo těžké je dopadnout. Jednoho z nich zadržela policejní hlídka v blízkosti bankomatu, druhého o chvíli později v nedaleké ulici. Oba skončili na služebně. U jednoho z nich policisté při osobní prohlídce nalezli skimovací zařízení. Oba podezřelí byli obviněni z trestného činu padělání a pozměňování peněz a umístěni v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na jejich vzetí do vazby. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 5 do 10 let. Jedná se o členy organizované skupiny, která se zaměřovala na bankomaty v prostorách metra. Instalovala na ně skimovací zařízení, které se skládá z lišty obsahující záznamové zařízení, a čtečky magnetického proužku platební karty (viz obrázek), a kopírovala z nich data.
 
Jak již bylo řečeno, podobných případů stále přibývá. Skimovací zařízení jsou stále dokonalejší, takže nemusí být laickým pohledem rozpoznatelná. Přesto všechno je při výběru hotovosti dobré neustále zachovávat obezřetnost a přístroj si před výběrem pečlivě prohlédnout. V případě podezření na nainstalované skimovací zařízení je nezbytné okamžitě uvědomit policii na lince 158. Šance na dopadení pachatelů se tak bezpochyby zvyšuje, což potvrzuje i zmiňovaný případ.

kpt. Bc. Eva Miklíková 8.12.2009

 

Odkazy do noveho okna

skimovací zařízení

skimovací zařízení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem