Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podezřelé bankomaty

Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy vyšetřují závažnou trestnou činnost, která se týká neoprávněného zásahu do provozu bankomatů.  

Vzhledem k tomu, že se v minulosti objevila řada případů, kdy pachatelé narušili provoz některých typů bankomatů tím, že na ně nainstalovali tzv. skimovací zařízení, která kopírovala data z platebních karet, učinily bankovní ústavy určitá bezpečnostní opatření, aby jim v páchání trestné činnosti zabránily. V současné době jsou všechny bankomaty v České republice osazeny tzv. antiskimovacím zařízením, které má proti zneužití platebních karet účinně bránit. Bohužel ale ani toto opatření není stoprocentní. Pachatelé již přišli na další, účinný způsob, jak přijít k penězům.
 
Antiskimovací zařízení lze na první pohled rozeznat. Bývá nainstalováno v prostoru pro vložení platební karty a má tvar jakéhosi nástavce, který má zelenou, anebo šedivě stříbrnou barvu. Pachatelé se při své činnosti zaměřují výhradně na určité typy bankomatů, na které lze skimovací zařízení nainstalovat. Jedná se o jakousi sestavu elektronického zařízení, které se stane součástí bankomatu. To pak po vložení platební karty do těla bankomatu dokáže odeslat SMS zprávu o údajích z karty a PINu.
 
Takovéto zařízení lze rozeznat jen velmi těžko. Laik jej nemusí poznat vůbec. Policie v Praze odhalila prozatím jen několik takových zařízení, a to vždy na základě oznámení od občanů, že na bankomatu není něco v pořádku. První poznatky zaznamenala v červenci roku 2009, poslední případy jsou ze září. Vzhledem k tomu, že případy byly včas oznámeny, podařilo se policii, potažmo bance, zabránit neoprávněnému výběru.
 
Pachatelé, kteří se této trestné činnosti dopouštějí, jsou ale přesto úspěšní. Zaměřují se spíše na zahraniční banky a zahraniční klienty bank, kteří navštěvují naši metropoli. Orientují se přitom spíše do centra města a na turisticky atraktivní místa. Prozatím si vybírali výhradně bankomaty, které jsou umístěny přímo u peněžních ústavů, ať už venku na ulici, anebo vevnitř v uzavřeném prostoru. Tato místa jsou totiž pro toho, kdo si jde vybrat hotovost, nejvíce důvěryhodná. Spoléhá na to, že jsou zde nainstalovány kamery a kromě držitele platební karty se za uzavřené dveře nikdo nepovolaný nedostane. Opak je ale pravdou. Pachateli nevadí, že je sledován kamerou. Ke své činnosti si dokonce vyhradí dostatek časového prostoru. Instalace zařízení mu trvá i dvacet minut. V uzavřených prostorách má navíc na „práci“ klid. Pro skimovací zařízení, jako tomu bylo dříve, se zpět nevrací. Nepotřebuje si totiž odnést data na nosiči. Skimovací zařízení je naopak on-line pošle dalšímu příjemci, který může peněžní transakci k výběru hotovosti nerušeně provést. Zařízení pachatelé instalují výhradně z pátku na sobotu v časných ranních hodinách. Zaměřují se přitom na zahraniční banky a spoléhají, že zablokování karty zahraničním turistou lze provést až v pracovní dny. K výběru hotovosti tak získají dostatek času.
 
Takto sehraně pracuje skupina pachatelů, která vykazuje prvky velmi dobře organizované skupiny. Role mají přesně rozdělené. Určitá část z nich zařízení vyrábí. Je poměrně jednoduché a finančně nenáročné. Druhá skupina je instaluje. Poslední část informace shromažďuje, zpracovává a provádí výběry. Policie zaznamenala případy, kdy již 10 až 15 minut od získání dat z platebních karet zahraničních klientů bank byly provedeny výběry v Polsku, Rusku, Bulharsku, apod. Samotní pachatelé jsou také cizinci a pravděpodobně se dle situace přemísťují z místa na místo po celé Evropě. Trestná činnost, kterou páchají, se týká padělání a pozměňování peněz dle stejnojmenného ustanovení trestního zákona. O trestní sazbě ale nelze prozatím blíže spekulovat, neboť přesná výše škody, kterou napáchali, není známa. V základu by jim ale hrozil trest odnětí svobody v délce trvání od 5 do 10 let.
 
Jak se proti takovému zneužití bránit? Kriminalisté doporučují vybírat jen u nám známých, osvědčených bankomatů. I tak je ale třeba, zachovat ostražitost a bankomat si pořádně prohlédnout. Na všechny případy, ve kterých byla odhalena nainstalovaná skimovací zařízení, upozornili policii občané, kterým se při výběru peněz zdálo něco podezřelého. Takovýto postup doporučuje policie i nadále. V případě, že bychom chtěli hotovost vybrat z bankomatu, který neznáme, je lepší zaměřit se na přístroje osazené zeleným antiskimovacím zařízením. Na ty totiž zařízení k neoprávněnému výběru peněz nainstalovat nelze. V případě podezření je vhodné, přivolat na místo policii, případně uvědomit příslušný peněžní ústav. 
 
Jak ale praxe ukazuje, není tento problém pouze v Praze. Potýká se s ním takřka celá Evropa a bojovat proti tomuto druhu trestné činnosti je značně složité. Zástupci jednotlivých peněžních ústavů neustále jednají s výrobci bankomatů o tom, jak by se daly co nejlépe zajistit. Prozatím je ale situace v tomto směru spíše nepříznivá. Poškozeným klientům ale banky peníze hradí. Přesto všechno patří Česká republika mezi země, která vynakládá nejvíce sil a prostředků k tomu, aby co nejvíce snížila případná rizika a škody. 
 
Legenda k fotu: Pod č.3 a č.4 jsou označena místa, kam bylo skimovací zařízení umístěno. Takto vypadá bankomat po zásahu pachatele. 
 
kpt. Bc. Eva Miklíková 22.9.2009
Odkazy do noveho okna

napadený bankomat

napadený bankomat 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem