Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Evropský den obětí trestných činů

OLOMOUCKÝ KRAJ - Ve spolupráci s Probační a mediační službou se neustále snažíme šířit povědomí o právech a potřebách obětí trestných činů. 

Policisté v Olomouckém kraji se společně s Probační a mediační službou stejně jako v předchozích letech připojili k Evropskému dni obětí trestných činů, který připadá právě na dnešní den. Více informací https://www.policie.cz/clanek/blikajici-majaky-jako-symbol-blizici-se-pomoci-obetem-trestnych-cinu.aspx.

Svou úctu k obětem jsme projevili v pravé poledne minutou ticha. Na tento okamžik upozornily blikající majáky policejních vozů před služebnami policie napříč krajem, aby takto symbolizovaly přicházející pomoc.

Smyslem společné aktivity je upozornit veřejnost na problematiku obětí trestných činů, informovat, kam se mohou oběti obrátit a ukázat širokou síť státních i nestátních organizací.

Jedním z významných subjektů, s nimiž spolupracujeme, je Probační a mediační služba, která má v republice síť 74 středisek. Obrátit se na ni může kdokoli, kdo se cítí být obětí. Ať už jde o násilnou trestnou činnost nebo nedbalostní trestný čin, jehož oběťmi jsou například poškození nebo pozůstalí po dopravních nehodách. Pracovníci probační a mediační služby pomáhají obětem vyrovnat se s těžkou životní situací. Nabízí restorativní péči, bezpečný prostor pro rozhovor, doprovod důvěrníka na jednání s orgány činnými v trestním řízení a další pomocné služby.

Všechny osoby, které se ocitnou v tísni nebo se nachází v pozici oběti závažného trestného činu případně mimořádné události, mohou v podmínkách Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje využít pomoci týmu krizové intervence. V tomto týmu působí speciálně vyškolení a vycvičení policisté, kteří pomáhají přímo v terénu, nejčastěji na samotném místě události.

Policisté mají při práci s oběťmi k dispozici také speciální výslechové místnosti. Slouží především pro výslechy dětí, které se staly obětí či svědkem závažné trestné činnosti, především mravnostního charakteru. Místnosti se využívají ale i u dalších zvlášť zranitelných obětí. Jedná se například o oběti znásilnění, domácího násilí, seniory, osoby hendikepované. Místnosti se zásadně odlišují od tradičních policejních kanceláří. Jsou vybaveny mimo jiné i dětskými doplňky. Působí proto útulně a bezpečně, což je velmi důležité k navození důvěry mezi obětí a vyslýchajícím specialistou.

kpt. Mgr. Jiřina Vybíhalová
22. února 2024

Odkazy do noveho okna

Den obětí TČ

Den obětí TČ 

Detailní náhled

Den obětí TČ

Den obětí TČ 

Detailní náhled

Den obětí TČ

Den obětí TČ 

Detailní náhled

Den obětí TČ

Den obětí TČ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem