Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod při prodeji chytrých hodinek

KUTNOHORSKO - Muž přišel o 41 tisíc korun. 

Další podvodník si vybral svou oběť v prostředí internetu a prostředí bazarového portálu, v tomto případě 53letého muže.

S případy podvodného jednání na inzertních portálech se bohužel setkáváme čím dál častěji. Scénář a jednání podvodníků je vždy téměř identické. Prodávající nabízí na internetu zboží k prodeji, někdy i po velmi krátké době od vystavení zboží je kontaktován podvodníkem, který předstírá zájem o nabízené zboží. Ve chvíli, kdy prodávající zareaguje, je mu zpravidla ze strany podvodníka zaslán odkaz, který vypadá jako odkaz skutečné přepravní společnosti. Následně je prodávající vyzván k vyplnění údajů ke své platební kartě nebo údajů a hesla do svého internetového bankovnictví. 

Případem se stejným scénářem, při kterém byl poškozený podveden v prostředí internetu, se aktuálně zabývají kutnohorští kriminalisté. Třiapadesátiletý muž z Kutné Hory vystavil k prodeji značkové chytré hodinky za částku 18 000 Kč. Podvodník byl velmi rychlý a za necelých 15 minut už prodávajícího muže kontaktoval a dotazoval se, jestli jsou hodinky stále k prodeji. Potom požádal poškozeného o přepravu hodinek pomocí kurýrní služby, protože je z Chrudimi a nemůže si hodinky osobně vyzvednout. Poškozený s tímto způsobem souhlasil a přes zaslaný odkaz vypadající jako odkaz na přepravní společnost vyplnil údaje ke své platební kartě v domnění, že mu na kartu přijdou peníze od kupujícího. To se ale nestalo, naopak muž přišel o 41 tisíc korun ze svého bankovního účtu. 

Ve chvíli, kdy zjistil, že jsou na jeho účtu podezřelé transakce a odeslané platby oznámil celou věc na policii. 

Kutnohorští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů - podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za uvedené protiprávní skutky hrozí pachateli až 4 roky pobytu ve vězení.

Nestaňte se obětí podvodníka a vždy si dobře promyslete veškeré kroky, které při prodeji na internetu uděláte. Braňte se podvodníkům a přečtěte si důležité preventivní informace.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
16. března 2023

vytisknout  e-mailem