Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Páteční přednášky na hradecké policii

Kriminalistická technika a bezpečnost na silnici  

V pátek 15. dubna 2011 v dopoledních hodinách se udály v Preventivně informačním centru královéhradecké policie dvě přednášky pro žáky základních škol.

Při první přednášce policii navštívili žáci 5. třídy Základní školy Štefánikova Hradec Králové, kdy na programu bylo žákům povyprávět o kriminalistické technice. Chlapcům bylo vysvětleno, v jakých případech policie zajišťuje stopy na místě činu, jaké druhy stop existují, jakým způsobem lze stopy zajistit a k čemu vlastně stopy jsou a jak policii pomáhají. Podrobněji byl rozebrán expertizní obor kriminalistická daktyloskopie, kdy bylo hovořeno o individuálnosti a vzhledu právě „otisků prstů“. Chlapci si sami vyzkoušeli, jak se otisky snímají a prohlédli si, jak se vyhledává, zviditelňuje a zajišťuje daktyloskopická stopa.

Druhá přednáška byla určena žákům 3. třídy Základní školy Pešinova Hradec Králové a jejím obsahem byla bezpečnost v silničním provozu. Žáci si vyslechli důležité informace o tom jak se bezpečně pohybovat jako chodec, či cyklista. Podrobně bylo s žáky hovořeno o přecházení vozovky, užívání ochranné přilby na jízdním kole či výbavě bicyklu. Základní zásady bezpečného přejití vozovky si žáci vyzkoušeli na „tréninkovém“ přechodu pro chodce v prostoru před centrem. To, že být viděn je v silničním provozu velmi důležité žáci věděli, s tím, že jako velmi vhodný doplněk jsou reflexní materiály na oblečení. Porovnání rozdílů viditelnosti děti zhlédly na informačním videu na internetových stránkách oddělení BESIP.

Čas obou přednášek utekl velmi rychle a jak děti i pedagogický personál uvedl, budou se na další návštěvu respektive přednášku v preventivně informačním centru těšit.


Čtěte také:
Policisté ve škole -
článek z preventivní přednášky na Náchodsku
Přednášky žákům druhého stupně – článek z preventivní přednášky na Královéhradecku
Základní škola Vrchlabí - článek z preventivní přednášky na Trutnovsku



nprap. Jan Čížkovský
15. dubna 2011
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem