Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednášky žákům druhého stupně

Činnost policie, trestní odpovědnost, kyberšikana...  

V době od 6. dubna do dnešního dne tedy 14. dubna 2011 provedla Preventivně informační skupina Hradec Králové několik přednášek žákům druhého stupně základních škol. Při čtyřech přednáškách v Preventivně informačním centru a jedné v objektu školy policista hovořil k celkem 134 žákům šestých až devátých tříd. Do areálu Policie ČR Územního odboru Hradec Králové zavítali žáci Základní školy Osice a Základní školy Štefcova z Hradce Králové a za deváťákyZákladní školy Nechanice zavítal policista osobně.
Témata přednášek byla různá, ale v každé zazněly velmi důležité informace. Prvním tématem byla činnost Policie České republiky a představení různých složek policie.
V dalším tématu se žáci vyslechli informace o trestní odpovědnosti, tedy o tom, kdy se člověk stává trestně odpovědným, s pojmem trestný čin, či přestupek a dalšími pojmy jako například nutná obrana, krajní nouze, polehčující či přitěžující okolnosti nebo krádež spáchaná vloupáním. Hovořeno bylo i o výchovných, ochranných, či trestních opatřeních, které je možno udělit mladistvému za jím spáchané provinění. V jednom případě posluchači zhlédli videofilm s názvem „Já chci domů“, ve kterém hrané příběhy o násilí, strachu a nebezpečí upozorňují na to, že mládež není zbavena trestní odpovědnosti.
Při každém z pěti setkání si děti vyslechly informace o rizicích virtuální komunikace. Hovořeno bylo především o nebezpečí jménem KYBERGROOMING. Buď opatrný co o sobě na internetu zveřejňuješ, přemýšlej, s kým komunikuješ, při problémech se svěř blízkým, při virtuální komunikaci se snaž chovat jako v reálném světě, tedy buď opatrný, ostýchavý... to jsou základní rady a hesla, která při přednáškách zazněla.
Žáci byli seznámeni s internetovými stránkami Policie České republiky a při přednáškách bylo pracováno s internetovými stránkami www.e-bezpeci.cz, nebo www.seznamsebezpecne.cz .


fotogalerie z přednášek ke zhlédnutí zde…
 

Více informací ke spolupráci Policie České republiky naleznete zde:
Projekt „E-bezpečí“
Projekt „Seznam se bezpečně“

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad královéhradeckého kraje.

Čtěte také:
Základní škola Vrchlabí - článek z preventivní akce na Trutnovsku
Bezpečné chování na internetu - článek z preventivní 07akce na Náchodsku
Beseda s malými předškoláky - článek z preventivní akce na Trutnovsku
 

 


nprap. Jan Čížkovský
14. dubna 2011
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem