Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obvinění 13 osob z podvodu se škodou cca 340 milionů Kč

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 navzájem spolupracujících společností zastřešovaných pod názvem RAMFIN. 

Trestní stíhání osob je vedeno pro pokračující zvlášť závažný zločin „podvod“ spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny a zvlášť závažný zločin „účast na organizované zločinecké skupině“. 

Čtyři z těchto obviněných osob jsou v souvislosti s činností skupiny společností RAMFIN již trestně stíhány od roku 2022

Skupina společností se na veřejnosti měla prezentovat jako nezávislá investiční skupina, která je schopna zajistit výhodnější zhodnocování vkladů s cílem minimalizovat rizika a maximalizovat zisky. Společnosti však dle našich závěrů výraznější zhodnocování vkladů neprováděly ani nevykazovaly žádnou investiční činnost. Získané finanční prostředky měly být naopak využívány ve prospěch osob podílejících se na řízení, chodu a činnosti skupiny společností, případně také dále půjčovány dalším subjektům, kdy tímto způsobem měly být z majetku příslušných společností vyvedeny. Takto měly obviněné osoby působit dlouhodobě, systematicky a organizovaně.

Skupina společností ani obviněné osoby podle našich zjištění nedisponovaly patřičným povolením dohledového orgánu nad finančním trhem, kterým je Česká národní banka. 

Obviněné osoby měly více než 1 200 poškozených (zejména vyššího věku) způsobit škodu převyšující 340 milionů Kč. 

Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. 

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám tresty odnětí svobody až na 13 let. 

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi svých finančních prostředků.

Zároveň bychom chtěli uvést, že disponujeme seznamem poškozených, čili není třeba, aby se osoby hlásily na policii.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
27. března 2024

vytisknout  e-mailem