Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dvě okradené důchodkyně

Na Hradecku podvodníci už okradli seniory o téměř 440 tisíc korun  

Hradečtí policisté zaznamenali od počátku letošního roku (1. ledna do 16. září 2010) už osm případů okradených seniorů, které podvodníci okradli o téměř 440 tisíc korun.

Přes opětovné varování policie se podvodníkům stále daří vloudit do bytů důvěřivých seniorů a ukrást jim celoživotní úspory. Vypátrání podvodníků komplikuje policii skutečnost, že staří lidé si často nedokážou podobu pachatele vybavit. Zloději se nejčastěji vydávají za pracovníky vodáren, elektráren, plynáren, podomní prodejce zboží, pracovníky sociálního zabezpečení, autodopravce a ti všichni mají jeden cíl. Chtějí si přijít na pěkné peníze v důsledku důvěřivosti a neopatrnosti občanů.

Naposledy se na hradecké policisty obrátila devětasedmdesátiletá žena z Hradce Králové, která  přišla  během desetiminutové  návštěvy  o 56 tisíc korun.
V úterý 14. září 2010 kolem deváté hodiny ráno seniorku u jejího rodinného domu na Slezském Předměstí oslovil neznámý muž, který tvrdil, že jí nese dva tisíce korun. Za co, to se důchodkyně nedozvěděla, nicméně návštěvu pozvala dál. V kuchyni podvodník tvrdil, že má jen pětitisícovou bankovku a požadoval ji rozměněnit. Důvěřivá seniorka přinesla z vedlejší místnosti peněženku s úsporami a dala mu tři tisíce korun nazpět. Po chvíli neznámého muže doprovodila až k brance a pak se s ním rozloučila. Okradená na krádež přišla až po jeho odchodu. Peněženka s ušetřenou hotovostí a pětitisícová bankovka, které nechala položené na stole v kuchyni, byly pryč. Důvěřivá důchodkyně tak přišla o padesát šest tisíc korun. Muž z místa odešel směrem k restauraci Severka.

Podvodník byl podle jejího popisu ve věku 55 až 60 let. Pamatovala si jen, že byl oblečen do kabátu nebo bundy a modrých kalhot. Přesně ví, že v ruce držel černou tašku a hovořil plynně česky.

Muž se svým jednáním dopustil přečinu krádeže. V případě dopadení mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

O týden dříve (7. září 2010) byl policistům oznámen předposlední případ okradené seniorky. Pár minut před polednem u bytu na Eliščině nábřeží v Hradci Králové zazvonily dvě ženy s tím, že devadesátileté důchodkyni jdou vrátit přeplatek za vodu. Poškozená neznámé ženy pozvala dovnitř. Jedna z nich vytáhla bankovku v hodnotě pět tisíc korun a sto korun. Po důchodkyni pak požadovala, aby jí vrátila čtyři tisíce korun. Seniorka vytáhla ze skříňky pouzdro s penězi a vyhověla jí. Následně ještě provedly kontrolu, zda jí v bytě neprotéká voda. Závadu nezjistily a po chvíli z bytu odešly. Po pár minutách stařenka zjistila, že na stole nezůstala ani pětitisícikoruna a ani pouzdro se zbývajícími penězi. Okradená škodu odhadla na deset tisíc korun.

Podle okradené se jednalo o dvě ženy. Vzpomíná si pouze, že první podvodnici mohlo být kolem čtyřiceti let, vysoká asi 165 centimetrů, štíhlé postavy, hnědých vlasů. Na hlavě měla modrou kšiltovku. Oblečena do světle modré bundy. Druhá zlodějka měla být starší než první podvodnice, vysoká asi 170 centimetrů, štíhlá, černých vlasů. Na hlavě měla černou kšiltovku. Oblečena do bílé bundy s černým vzorem. Obě měly na sobě kalhoty, na barvu si však nevzpomíná a hovořily plynně česky.

Dvojice se svým jednáním dopustila přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. V případě dopadení jim může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě pochybností žádným cizím osobám neotvírejte, nedůvěřujte a raději hned telefonujte na bezplatnou telefonní linku Policie ČR 158.

Letošní (rok 2010) případy: Požádali o vodu do chladiče
                                            Důvěřiví manželé přišli o peníze
                                            Zloději se zaměřili opět na seniory
                                            Důvěřivost seniorů nezná mezí
                                            Podvodnice okradly další důchodkyni

Případy se policistům do současné doby nepodařilo objasnit.

Několik rad pro seniory naleznete na:  http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/prevence/letak3.pdf

nprap. Anna Pešavová - 17. září  2010

vytisknout  e-mailem