Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřivost seniorů nezná mezí

Na Královéhradecku podvodníci letos okradli seniory o téměř 260 tisíc korun 

senior1.jpg


Královéhradečtí policisté zaznamenali od počátku roku 2010 celkem 4 případy okradených seniorů. Podvodníci staré lidi okradli o téměř 260 tisíc korun.

Přes opětovné varování policie se stále daří podvodníkům vloudit do bytů důvěřivých seniorů a ukrást jim často celoživotní úspory. Vypátrání podvodníků komplikuje policii skutečnost, že staří lidé si často nedokážou podobu pachatele vybavit.
Zloději se nejčastěji vydávají za pracovníky vodáren, elektráren, plynáren, podomní prodejce zboží, pracovníky sociálního zabezpečení, autodopravce a ti všichni mají jeden cíl. Chtějí si přijít na pěkné peníze v důsledku důvěřivosti a neopatrnosti občanů.

Královéhradečtí policisté šetří další případ okradené seniorky. Tentokrát se na policii obrátil syn důchodkyně, která se stala obětí podvodnic. Dvaaosmdesátiletá žena v pátek 2. července 2010 dopoledne vpustila do svého bytu nacházejícího se v Selicharově ulici v Hradci Králové dvě ženy pod záminkou zapůjčení tužky a papíru kvůli napsání telefonního čísla. Jedna z žen čekala na chodbě a druhá požádala důchodkyni o napsání vzkazu v kuchyni, kde se navíc snažila seniorku zabavit nabídkou záclon. Přitom jí druhá žena z obývacího pokoje ukradla přes 16 tisíc korun. Následně z bytu odešly.
Podvodnice si důchodkyni pravděpodobně vyhlédly v obchodě. Následně jí nabídly pomoc s odnesením nákupní tašky, což žena odmítla. Poté ji sledovali až k bytu a přitom se s ní snažily znovu navázat hovor.
Okradená si pouze vzpomíná, že žena nabízející zboží v kuchyni měla tmavé vlasy a byla přibližně 160 centimetrů vysoká. Oblečena do halenky a sukně. Nehovořila plynně česky. K popisu druhé ženy si však vůbec nic nepamatuje.
Podvodnice se svým jednáním dopustily přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. V případě dopadení jim může hrozit až dvouletý pobyt za mřížemi.

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě pochybností žádným cizím osobám neotvírejte, nedůvěřujte a raději hned telefonujte na bezplatnou telefonní linku Policie ČR 158.

Související dokumenty: Důvěřiví manželé přišli o peníze
                                     Zloději se zaměřili opět na seniory

Několik rad pro seniory naleznete na: http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/prevence/letak3.pdf

nprap. Anna Pešavová -12. července 2010
foto Policie ČR
 

 



 

 

vytisknout  e-mailem