Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důchodce přišel o 235 tisíc korun

Podvodníci si vymysleli příběh o autonehodě a přitom chtěli ukázat cestu do nemocnice  

Policisté marně varují důvěřivé seniory před podvodníky, kteří je pod různými záminkami okrádají často o celoživotní úspory.

Svědčí o tom i poslední případ z Hradce Králové. V pondělí 25. října 2010 krátce před jedenáctou hodinou dopoledne jednaosmdesátiletého důchodce oslovila v Kuklenách žena, která chtěla ukázat cestu do královéhradecké nemocnice. Přitom brečela, že má ve špitále příbuzného po vážné autonehodě. Za volantem vozu seděl muž a v autě byla ještě jedna žena. Poté si k ní důvěřivý důchodce přisedl. Společně pak vyjeli k nemocnici. Na parkovišti u špitálu řidič zastavil a předstíral telefonát se zdravotnickým zařízením, kde měl být po údajné autonehodě hospitalizovaný zmíněný příbuzný. Při hovoru mu měl lékař sdělit, že bude potřebovat peníze na lékařské ošetření jejich příbuzného. Při autonehodě měl totiž utrpět zranění hlavy a také si zlomit obě ruce i nohy.

Následně seniora požádal o půjčku dvaceti tisíc korun, kterou mu slíbil vrátit. Jelikož herecký výkon slovensky hovořících osob byl velmi přesvědčivý, penzista jejich přání vyhověl.

Od nemocnice pak autem dojeli do trvalého bydliště seniora. Řidič zůstal čekat v autě a ženy pozval domů. V pokoji jim předal slíbených dvacet tisíc korun. Do zástavy mu ženy nechaly černou tašku s tím, že v ní má cizí peníze. Slíbily mu, že se pro tašku ještě ten den vrátí a přitom mu zapůjčené peníze dovezou zpět.

V tašce však žádné peníze nebyly. Nacházel se tam pouze balík čistých bílých papírů, na což důchodce přišel až odpoledne. Následnou prohlídkou bytu starý pán zjistil, že mu chybí dalších 215 tisíc korun. Ihned se proto obrátil na policii.

Pravděpodobně, když jedna z žen požádala důchodce, že potřebuje na toaletu, na ni však nakonec nedošla a místo toho z obývacího pokoje odcizila zbývající finanční hotovost. Poškozený přišel celkem o 235 tisíc korun.
 
K vozidlu senior uvedl, že se zřejmě jednalo o černý vůz značky BMW. Muži mohlo být kolem 40 až 50 let, zavalitější postavy, tmavých vlasů. První podvodnici mohlo být 40 až 50 let, vysoká asi 170 centimetrů, tmavých delších vlasů. Na sobě měla tmavé šaty. Druhá zlodějka vypadala na 30 až 35 let, štíhlé postavy, tmavých středně dlouhých vlasů, vysoká asi 165 centimetrů. Na sobě měla také tmavé šaty.

Případ šetří policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádež a podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let.

Od začátku letošního roku (1. ledna do 25. října 2010) policie na Hradecku zaznamenala 12 případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 745 tisíc korun.

Čtěte také:  Podvodníci si vymysleli fintu a okradli důvěřivého důchodce o čtvrt miliónu (Novinky.cz, 26. října 2010)
                   V černém BMW s tmavovlasou posádkou ujelo seniorovi 235 tisíc (iDNES.cz, 26. října 2010)

Související dokumenty: Pozor na falešnou pracovnici vodáren
                                     Další důchodci okradeni na Hradecku

nprap. Anna Pešavová - 26. října 2010
                                    

vytisknout  e-mailem