Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na falešnou pracovnici vodáren

Důchodkyně vpustila do bytu v Hradci falešnou kontrolorku 

V Hradci Králové se objevila falešná pracovnice vodáren.
Obětí podvodnice se stala jedenaosmdesátiletá žena. Ve středu 6. října 2010 kolem půl jedenácté dopoledne na zvonek jejího bytu na Slezském Předměstí zazvonila neznámá žena. Podvodnice využila jeden ze známých scénářů, kterému naletělo již hodně starých lidí. Důchodkyni řekla, že jde zkontrolovat tlak vody v potrubí a seniorku požádala, aby ji vpustila dovnitř. Po provedené kontrole pracovnice vodáren babičce sdělila, že jí vyplatí na vodném přeplatek 1.100 korun. Důchodkyni požádala, aby jí rozměnila pět tisíc korun. Stařenka z vedlejšího pokoje přinesla podvodnici požadované peníze. Poté falešné podvodnici podepsala ještě nějaký papír. Následně cizí žena stařenku poslala do kuchyně pustit vodu. Její nepřítomnosti pak využila k odcizení 26 tisíc korun z obývacího pokoje a odešla z bytu.

Ženě, která využila chvilkové nepozornosti staré paní, je asi 30 let, má štíhlou, sto šedesát centimetrů vysokou postavu. Na sobě měla tříčtvrteční černý kabát a kalhoty, jejichž barvu si však žena nevybavuje. Na hlavě měla kšiltovku.

Případ je šetřen pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým pobytem za mřížemi.

Lidé by měli pracovníka požádat o předložení průkazu, na kterém je uvedeno, zda má oprávnění provádět kontroly nebo si telefonicky u vodárenské společnosti ověřit, zda jde skutečně o jejich zaměstnance.
Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že Vás navštíví podvodnice pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

Od začátku letošního roku policie na Hradecku zaznamenala 11 případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 510 tisíc korun.

Související dokument: Další důchodci okradeni na Hradecku

nprap. Anna Pešavová - 8. října 2010

vytisknout  e-mailem