Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chtěla prodat zboží a přišla o peníze uložené na účtu

JABLONEC NAD NISOU – Žena, která chtěla zprostředkovat prodej a platbu zboží prostřednictvím zásilkové služby, přišla o téměř 50 tisíc korun. 

Tento týden policisté na Obvodním oddělení v Jablonci nad Nisou přijali oznámení od ženy, která chtěla prostřednictvím zásilkové služby zprostředkovat prodej a platbu zboží, které nabízela na inzertním portále sociální sítě. Z dosud neznámou osobou se přes komunikační aplikaci domluvila, že tato osoba od ní nabízené zboží koupí a jeho doručení i zaslání peněz budou realizovat právě přes zásilkovou službu. Následně poškozené ženě přišel e-mail, který vypadal jako zaslaný z domluvené zásilkové služby. Z tohoto důvodu žena klikla na zaslaný odkaz POKRAČOVAT a klikala tak dlouho až zadala údaje ze své platební karty. Najednou jí ovšem začaly přicházet sms zprávy například o změně hesla k e-mailového účtu, změně platebního limitu, deaktivaci mobilní aplikace k internetovému bankovnictví a také žádost o potvrzení platby. Žena tuto žádost sice nepotvrdila, ale obratem zjistila, že z jejího účtu byla odčerpána finanční částka ve výši 49.660,- Kč. Okamžitě informovala o této skutečnosti banku a nechala celý účet zablokovat.

Jablonečtí policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za spáchání uvedených trestných činů hrozí pachateli v případě dopadení trest odnětí svobody až na osm let.

Samozřejmě v souvislosti i s tímto případem opět všem připomínáme:

!!! VAROVÁNÍ !!!! Chraňte se svojí obezřetností proti internetovým podvodníkům, kteří po vás chtějí vaše osobní údaje, údaje k účtům a platebním kartám!!! ZDE vám připomínáme případy internetové kriminality a s nimi související preventivní rady.


24. 5. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem