Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Šetříme další podvody IT kriminality

JABLONEC NAD NISOU – Minulý týden jsme upozorňovali na případy podvodů v oblasti IT kriminality v Libereckém kraji a již šetříme další. 

Minulý týden v úterý jsme upozorňovali na případy podvodů v oblasti IT kriminality v Libereckém kraji a varovali občany, aby byli obezřetní, a to především při finančních transakcích v internetovém bankovnictví. Po tomto upozornění jablonečtí kriminalisté na konci týdne přijali další dvě trestní oznámení související s uvedenými podvody. 

V prvním případě dosud neznámý pachatel v dopoledních hodinách telefonicky kontaktoval osmnáctiletou studentku střední školy s tím, že se vydával za pracovníka banky a využil k tomu i upravené telefonní číslo, které se dívce zobrazovalo na telefonu jako skutečné číslo banky. Poškozenou informoval o údajných podezřelých platbách na jejím účtu a doporučil ji ochranu, která měla spočívat v tom, že převede finanční prostředky na jiný účet. Studentka měla na účtu naspořené peníze, a proto byla z celé situace velmi vyděšená. S navrhnutou ochranou peněz tedy souhlasila a neznámý pachatel jí následně instruoval k založení nového účtu a převedení finančních prostředků v celkové výši 73.000,- Kč, a to postupně ve třech platbách. S neznámý pachatelem byla domluvená, že jakmile nebezpečí na jejím původním účtu pomine, tak jí celou částku zase přepošle zpět. Ovšem jakmile peníze došly na nově zřízený účet, neznámý pachatel se odmlčel a poškozená dívka se mu již nedovolala. Následně vše konzultovala s bankovní poradkyní a zjistila, že se stala obětí podvodu.

V druhém případu, který minulý týden začali kriminalisté šetřit, se stal v souvislosti s prodejem bot přes prodejní internetový portál. Dvaadvacetiletá žena na tomto portále prodávala boty za 500,- Kč. Mladé ženě se ozval dosud neznámý pachatel s tím, že má o nabízené boty zájem s tím, aby ověřila bankovní ID pro přijetí platby. Následně poškozená zadala přihlašovací údaje na internetové věrohodně vypadající stránce banky, potvrdila bankovní ID a vzápětí z jejího účtu byla odčerpána finanční částka ve výši 53.400,- Kč.

A na dokreslení toho, že případy tohoto druhu kriminality řeší policisté téměř každý den, je i to, že během psaní této zprávy policisté dnes dopoledne na Obvodním oddělení v Jablonci nad Nisou přijali další takové oznámení. V podstatě se na základě prvotního šetření jedná o podvod „jako přes kopírák“, který je stejný jako druhý již zmiňovaný případ. Žena na prodejním internetovém portálu prodávala dětské boty a prostřednictvím fiktivních bankovních stráněk a svého internetového bankovnictví přišla o 90 tisíc korun.

Jablonečtí kriminalisté v prvních dvou případech již minulý týden zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Stejně tak učiní dnes v souvislosti s oznámením, které aktuálně přijali jejich kolegové na obvodním oddělení.

V souvislosti s tímto případem opakovaně důrazně upozorňujeme občany, aby nikomu nesdělovali své osobní údaje a údaje ke svým účtům i platebním kartám. Prodávajícím tak dáváme na zváženou, zda není lepší prodávané věci předávat kupujícím osobně, než pod záminkou jejich dopravy přepravními společnostmi, riskovat to, že se mohou stát obdobným způsobem obětí jednání někoho, kdo o jejich nabízené zboží nemá ve skutečnosti žádný zájem a zkouší jen tak, zda je prodávající ochoten za cenu prodeje zboží sdělit neznámému člověku své osobní údaje a údaje například ke své platební kartě.


13. 3. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem