Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zvýšený dohled na Červenohorském sedle

JESENÍKY - Lokalitě motoristy oblíbeného Červenohorského sedla věnujeme dlouhodobě zvýšenou pozornost. 

V sobotu 17. července 2021 jsme realizovali zvýšený dohled nad provozem přes Červenohorské sedlo. V rámci plánovaného dopravně bezpečnostního opatření, na kterém se vedle policistů podíleli také celníci, technici ze stanice technické kontroly v Jeseníku, ale i zástupce BESIP, jsme zkontrolovali na 140 vozidel, z toho ve 42 případech se jednalo o motocyklisty.

Při kontrolách jsme se zaměřili především na dodržování rychlostních limitů, způsob jízdy, technický stav vozidel a zjišťovali jsme, zda řidiči nevyjeli na silnici podnapilí, případně pod vlivem jiné návykové látky. Během akce jsme zjistili 22 přestupků, v 8 případech se jednalo o přestupková jednání motorkářů. Nejčastěji šlo o překročení nejvyšší povolené rychlosti a špatný technický stav vozidel. Kontroly odhalily i řidiče, kteří nerespektovali vodorovné dopravní značení. V síti policejních kontrol uvázli i 2 řidiči nákladních vozidel, kteří řídili v době, kdy je to těmto typům vozidel zakázáno. V této souvislosti policisté uložili kauci. Většinu zjištěných přestupků policisté vyřešili uložením příkazu na místě.

Společně s dopravními policisty na Červenohorském sedle působila také policejní preventistka a Ing. Miroslav Charouz – krajský koordinátor BESIP, kteří v rámci aktuálně probíhající dopravně preventivní kampaně s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě, upozorňovali oslovené řidiče na úskalí a následky jízdy nepřiměřenou rychlostí.

Nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Může za 40 procent nehod, které končí smrtí, přitom rychlost pravidelně překračuje 86 procent řidičů. Důvodem je spěch a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji, k čemuž se přiznává 43 procent z nich.

Bližší informace a zajímavosti k probíhající kampani najdete na stránce www.13minut.cz. Doporučujeme také zhlédnutí celovečerního dokumentu Víta Klusáka se stejnojmenným názvem.

Zvýšený dohled na bezpečnost provozu v této lokalitě byl původně plánován na celý víkend. Kvůli velkým dešťovým srážkám a následným bleskovým povodním, jsme v neděli působili v postižených lokalitách, kde jsme monitorovali situaci, spolupracovali s hasiči a samosprávou, usměrňovali dopravu a pomáhali s odstraňováním následků.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
19. července 2021

Odkazy do noveho okna

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem