Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvýšení viditelnosti cyklistů

Cyklisté často podceňují důležitost ochranné přílby, náležité výbavy kola a dostatečné viditelnosti svého oblečení. Nejsou chráněni tak jako ve vozidle karosérií, airbagem a bezpečnostním pásem, patří proto do rizikové skupiny účastníků silničního provozu a zde dostatečná osvětlení a označení snižují příčiny dopravních nehod. 

Za první pololetí 2014 zemřelo na silnicích 34 cyklistů. Je to tedy o čtyři více než v loňském roce za stejné období. Policie na ně proto apeluje, aby si pořídili oblečení s reflexními prvky a výraznou barvou a před vyjížďkou řádně vybavili své kolo, neboť lepší viditelnost zvyšuje bezpečnost na silnicích.

Důležitým bezpečnostním prvkem jsou reflexní (zvyšují viditelnost za tmy) a fluorescenční doplňky (zvyšují viditelnost za denního světla). Pro zvýšení bezpečnosti je vhodné pořídit reflexní pásky na oblečení a samolepky odrážející světlo, které se dají přilepit na rám, přílbu, batoh. Nejlepší volbou je kombinace obou typů doplňků.

V tomto směru se bezpečností zabývá také řada vědců. Jeden z posledních návrhů zveřejnil vědecký tým katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (dále jen TUL), který dne 20. srpna představil 2014 cyklistickou bundu s LED diodami.

Reálného testu rozdílů ve viditelnosti různě vybaveného cyklisty se zúčastnil za ředitelství služby dopravní policie pplk. Mgr. Miroslav Šimeček, rektor TUL prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs, spoluautor návrhu doc. Ing. Antonín Havelka a vedoucí oddělení BESIP Ing. Martin Farář.

V podzemních garážích TUL byli srovnáváni tři cyklisté v odlišném oblečení za použití různých druhů zdroje světla. První cyklista měl tmavé oblečení bez přilby a povinného vybavení kola, druhý byl oblečen do žlutozelené bundy s přílbou a jel na řádně vybaveném kole a třetí jel na stejném kole s bundou se signalizačním osvětlením a reflexními prvky. 

Představovaná bunda má zabudované led osvětlovací diody umístěné na zadní i přední viditelné části. Cyklista může změnit signalizaci o směru jízdy za pomoci bezdrátové komunikační jednotky, která se nachází mezi řídítky a bundou. Toto zařízení má spínač, který se stiskne a příslušné diody se rozsvítí.

Policie ČR organizuje dopravně bezpečnostní akce zaměřené na uvedené účastníky silničního provozu. Nejvíc pro svou vlastní bezpečnost ale mohou udělat oni sami.

21. srpna 2014
nprap. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní mluvčí ČR

Odkazy do noveho okna

Reflex 1

Reflex 1 

Detailní náhled

Reflex 2

Reflex 2 

Detailní náhled

Reflex 3

Reflex 3 

Detailní náhled

Reflex 4

Reflex 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem