Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrání po odcizených věcech v zastavárnách

Žadatel se domáhal odpovědí na následující otázky: 

  1. Zda mohou příslušníci Policie ČR při pátrání po odcizených věcech v zastavárnách a bazarech kontrolovat zastavené věci v těchto zastavárnách, respektive věci, které se nacházejí v režimu zástavy, t.j. na které se vztahuje zástavní právo (§ 152 a další Občanského zákoníku, zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník).
  2. Pokud tato zastavená věc, na kterou se vztahuje zástavní právo, pochází z trestné činnosti, zda ji příslušníci PČR mají oprávnění zajistit a jakým způsobem, popř. za jakých podmínek. Musí jim ji vydat prodavač v bazaru, majitel bazaru nebo osoba, která ji bazaru zastavila?
  3. Jde mi o upřesnění, zda je při pátrání po odcizených věcech v zastavárnách a bazarech rozdíl v postupu policistů, pokud se jedná o vykoupenou věc nebo o věc, na kterou se vztahuje zástavní právo.
Žadateli byly poskytnuty následující informace:
 
Ad 1. Příslušníci Policie České republiky jsou oprávněni při pátrání po odcizených věcech kontrolovat zastavárny a bazary, a to i v prostorech určených k prodeji těchto věcí.
Ad 2. Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (dále jen „zákon č. 141/1961 Sb.“), nerozlišuje, jaký status má věc pocházející z trestné činnosti, zda je zastavená, vykoupená či jinak získaná. Rovněž tak nerozlišuje, o jakou osobu se v případě vydání či odnětí věci jedná. Pochází-li věc z trestné činnosti, je jakákoliv osoba povinna podle § 78 zákona č. 141/61 Sb. předložit věc pro potřeby soudu, státního zástupce nebo policejního orgánu, a je-li nutné věc pro potřeby trestního řízení zajistit, je tato osoba povinna věc na vyzvání vydat. Nevyhoví-li výzvě, musí být upozorněna na možnost odnětí věci a na další následky nevyhovění podle § 66 zákona č. 141/61 Sb., tj. na pořádkovou pokutu. V případě, že osoba přesto výzvě nevyhoví, může jí být věc podle § 79 zákona č. 141/61 Sb. odňata, a to na základě předchozího souhlasu státního zástupce. Nesnese-li věc odkladu, nemusí být tento předchozí souhlas vydán. 
Ad 3. Jak už bylo uvedeno v bodu 2, zákon č. 141/61 Sb. nerozlišuje, zda věc pocházející z trestné činnosti je zastavená či vykoupená, a postup policistů při zajišťování těchto věcí, ať se jedná o jejich vydání či odnětí, se proto nijak neliší.
 
PhDr. Jiří Vokuš, 15. 8. 2013

vytisknout  e-mailem