Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistiky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o:

poskytnutí statistických údajů a informací ohledně přijímání podnětů a trestních oznámení policejním orgánem od občanů o skutečnostech nasvědčujících tomu, že se stal trestný čin.

Policie České republiky žadateli zaslala počty registrovaných skutků a skutků oznámených občany (viz příloha) s upozorněním, že Statistika kriminality neeviduje veškerá (trestní) oznámení, eviduje pouze ta oznámení, která vyústila v zahájení podle § 158 odst. 3 trestního řádu = registrované trestné činy. Statistika kriminality u registrovaného skutku eviduje toho, kdo podal podnět k trestnímu stíhání. Jedna z položek je "oznámení občany".

Vzhledem k tomu, že v žádosti nebylo uvedeno, za jaké období žadatel data požaduje, poskytl povinný subjekt počty za Českou republiku od roku 2016.
Je třeba upozornit, že s účinností od 1. 10. 2020 (zákonem č. 333/2020 Sb.) byla změněna (zvýšena) hranice výše způsobené škody a získaného prospěchu rozhodná pro kvalifikaci skutku jako trestného činu. Tím došlo k tomu, že některé skutky už nadále nejsou posuzovány jako trestné činy, ale jako přestupky, a tudíž celkově došlo ke snížení kriminality. Tato skutečnost se samozřejmě projevila i na uváděných počtech.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 28. 6. 2023

vytisknout  e-mailem