Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Početní stavy příslušníků Policie České republiky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka poptávala následující informace:

1) Jaký je aktuální počet příslušníků Policie České republiky v celé České republice k datu 01. 01. 2023?

2) Kolik je příslušnic ženského pohlaví z celkového počtu příslušníků?

3) Kolik osob z celkového počtu příslušníků Policie České republiky aktuálně slouží u hlídkové služby a vykonává hlídkovou činnost, a to jak v rámci různých oddělení hlídkových, tak i v rámci místních a obvodních oddělení? (Žádám pouze souhrnné číslo za tyto útvary.)


Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1) K datu 1. ledna 2023 činil celkový evidovaný početní stav příslušníků Policie České republiky (dále jen „policistů“) 39 422 osob.

Ad 2) K datu 1. ledna 2023 bylo z celkového evidovaného početního stavu policistů 7 057 žen. 

Ad 3) V odděleních hlídkové služby Policie České republiky je aktuálně zařazeno celkem 1 522  policistů a v obvodních a místních odděleních Policie České republiky celkem 2 941 policistů ve služebních hodnostech asistent a vrchní asistent, jejichž převažující náplní činnosti je hlídková činnost. Přesný počet policistů vykonávajících k určitému datu hlídkovou činnost není ovšem možné spolehlivě určit, neboť někteří policisté ve služební hodnosti vrchní asistent zařazení v obvodních a místních odděleních Policie České republiky mohou vykonávat i jinou než hlídkovou činnost a podle vývoje bezpečnostní situace se na hlídkové činnosti mohou podílet také policisté ve služebních hodnostech inspektor a vrchní inspektor.

PhDr. Jiří Vokuš, 14. února 2023

vytisknout  e-mailem