Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tísňová linka

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o informace týkající se zneužití nouzového čísla.

Policie České republiky žadatelce sdělila následující informace:

Tísňovou komunikaci a přístup k této službě upravuje § 33 zákona č. 127/2005, o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších úprav (dále jen „ZEK“). Zde je v odst. 1 stanoveno, že mezi tísňová čísla patří jednotné evropské tísňové číslo 112 a národní tísňové číslo 150, 155 a 158, popřípadě další čísla stanovená v číslovacím plánu. Číslovací plán je stanoven ve vyhlášce č. 117/2007 Sb., o číslovacích plánech sítí a služeb elektronických komunikacích, ve znění pozdějších úprav, kdy číslo 156 mezi tísňová čísla patří.

V  § 33 odst. 1 ZEK je stanoveno, že tísňová čísla slouží k oznámení událostí v případech, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek nebo veřejný pořádek. V § 33 odst. 12 je definováno, že za zlomyslné volání případně jinou zlomyslnou komunikaci na tísňová čísla se považuje volání nebo jiná komunikace na tato čísla za jiným účelem, než je stanoveno v odst. 1.

K Vašemu dotazu uvádíme, že Policie ČR obecně považuje za zlomyslnou komunikaci závažné a především opakované případy zneužití tísňové linky. V praxi se jedná o hovory či jinou komunikaci, kdy volající např. policistům nadává, chce si pouze popovídat nebo jinak „blokuje“ tísňové číslo 158, aniž by skutečně potřeboval pomoc k ochraně života, zdraví, majetku, a to svého či cizího, nebo oznamoval porušení veřejného pořádku. I tak k blokování bylo zatím přistoupeno v rámci jednotek nejzávažnějších případů, kdy volající činili desítky až stovky hovorů denně.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 1. 12. 2022

vytisknout  e-mailem