Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Šetření dopravní nehody

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

1) Pokyn policejního prezidenta č. 300/2020 ze dne 23. 12. 2020, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a pokyn ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky č. 1/2021 ze dne 1. 1. 2021, kterým se upravuje činnost při šetření silničních dopravních nehod.

2) Mohou si účastníci dopravní nehody pořídit kopii výsledku orientačního testu na alkohol a orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek a jiných návykových látek?

3) Podle jakého zvláštního zákona vede policie spis při šetření dopravní nehody?

K bodu 1): Pokyn policejního prezidenta č. 300/2020, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a Pokyn ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky č. 1/2021, který se upravuje činnost při šetření silničních dopravních nehod, byl žadateli zaslán v příloze.  
K bodu 2) a 3) Policie České republiky na základě vyjádření Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR sdělila žadateli:
K bodu č. 2: Ve vztahu k pořízení kopie výsledku orientačního testu na alkohol nebo orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek a jiných návykových látek na místě dopravní nehody, se jedná o zajištění důkazních prostředků policistou pro následné trestní nebo přestupkové řízení a nejde v tomto případě o vyhotovený spisový materiál předmětné věci. Tudíž v této době není účastníkovi dopravní nehody (tj. na místě dopravní nehody) umožněno policistou pořídit si kopii požadovaného.
V případě vyhotoveného spisového materiálu má účastník právo dle ust. § 65 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestního řádu) nebo dle ust. § 38 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, právo nahlížet do spisu, činit si výpisy a pořizovat si kopie spisů či jejich částí, tj. po vyhotovení spisového materiálu konkrétní věci může účastník dopravní nehody do něj nahlížet a pořídit kopii spisového materiálu nebo si činit výpisy.
K bodu č. 3: Policie ČR vede spisový materiál dopravní nehody dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich nebo dle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestního řádu).
                                                                                                  
pplk. JUDr. Lucie Žárská, 22. 7. 2022

vytisknout  e-mailem