Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozbití čelního skla

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace: 

1. „Jak postupovat v případě rozbití čelního skla tělesem od vozidla jedoucího před poškozeným vozidlem?"

2. Jak mohu zjistit provozovatele vozidla dle SPZ z důvodu náhrady škody za rozbité čelní sklo?

Žadatel se v první fázi s žádostí o informace (s druhou otázkou) obrátil na Ministerstvo vnitra, které mu k této otázce poskytlo odpověď. Policie České republiky pak žadateli ve vztahu k první otázce: „Jak postupovat v případě rozbití čelního skla tělesem od vozidla jedoucího před poškozeným vozidlem?" sdělila následující:

Uvedený dotaz se týká situace v silničním provozu, kterou upravuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), konkrétně ustanovení § 47. Vznikne-li v souvislosti s provozem vozidla na pozemní komunikaci škoda na majetku, jedná se o dopravní nehodu. Na základě stejného paragrafového znění uvedeného zákona pak vyplývají pro účastníky dopravní nehody některé povinnosti, které upravují postup účastníků na místě dopravní nehody (např. sepsat si společně záznam o dopravní nehodě, přivolat na místo policii za uvedených podmínek).

S ohledem na předchozí dotaz žadatele je však patrné, že se žadatel spíše domáhal informací k situaci, kdy zná k vozidlu pouze SPZ. Postup na místě dopravní nehody je shodný, jak je uvedeno výše, je zde však nutné při uplatňování náhrady škody vycházet ze dvou hledisek:

 1.) Dojde-li k uvolnění nákladu na vozidle jedoucího před vozidlem poškozeného, bude škodu hradit pojišťovna vozidla, z kterého předmět upadl. Zavinění dopravní nehody je šetřeno a dokumentováno policí na protokol o dopravní nehodě. Vzniká zde podezření ze zavinění dopravní nehody konkrétní osobou.

 2.) Dojde-li ale k situaci, např. k odlétnutí kamínku od kol vozidla jedoucího před vozidlem poškozeného, bude škodu hradit pojišťovna poškozeného vozidla, a to jen za předpokladu sjednaného připojištění. Policie věc šetří a dokumentuje jako škodní událost. Není zde podezření ze zaviněného jednání konkrétní osoby.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 14. 1. 2021

vytisknout  e-mailem