Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Donucovací prostředky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

1)Jaké metodické pokyny jsou vydávány příslušníkům policie ohledně klečení na krku občanů?

2) Jakým způsobem je regulováno použití síly po té, co je občan zpacifikován, tedy je spoután a leží břichem na zemi s rukama za zády?

3) Je v takové situaci dle dotazu 2) přípustné občana dusit zakleknutím či mu přikládat koleno na krk?

4) Došlo ke změně názoru vyjádřeného policejním prezidiem citovaném z následujícího odkazu: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kleknuti-na-krk-je-to-ucinna-metoda-rika-policista-zakrok-se/r~cc5b1b2aaa3811eaa7deac1f6b220ee8/, konkrétně:

A podobně to vidí i Policejní prezidium. "V případě spoutání pachatele tento již nepředstavuje přímé riziko, a není tedy přijatelné působit na něj nepřiměřenou intenzitou," dodává Moravčík.

5) Jakým způsobem tedy byli potrestáni příslušníci, kteří zasahovali v Teplicích před pár dny v případu, o kterém si povídá celá země (například zde: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policie-komentuje-zakleknuti-pri-zakroku-v-teplicich-po-kterem-zadrzeny-zemrel-40364321)? Ptám se zejména s ohledem na výše uvedený citát, kdy je z videa zveřejněného na internetu jasně patrné, že policisté na krku zadrženého klečí několik minut, přičemž byl již dávno zpacifikován.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1) Při použití donucovacích prostředků je příslušník Policie České republiky povinen postupovat v souladu s právními předpisy, především zákonem č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky (dále jen „zákon č. 273/2008 Sb.“). Podle ustanovení § 53 zákona č. 273/2008 Sb. je policista oprávněn použít donucovací prostředek k ochraně bezpečnosti své osoby, jiné osoby nebo majetku anebo k ochraně veřejného pořádku. Před použitím donucovacího prostředku je policista povinen vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednání, s výstrahou, že bude použito donucovacích prostředků. Policista je oprávněn použít donucovací prostředek, který umožní dosažení účelu sledovaného zákrokem a je nezbytný k překonání odporu nebo útoku osoby, proti níž zakročuje. Při použití donucovacího prostředku policista dbá na to, aby nezpůsobil osobě újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání. Tyto obecné podmínky se vztahují na použití všech donucovacích prostředků uvedených v ustanovení § 52 zákona č. 273/2008 Sb., tedy také donucovacích prostředků podle § 52 písm. a), tj. hmatů, chvatů, úderů a kopů, mezi něž patří i „zakleknutí“.

Ad 2) Viz odpověď ad 1). O použití donucovacího prostředku rozhoduje zakročující policista sám podle okolností každého případu. Míra intenzity použití donucovacího prostředku závisí na míře aktivního odporu nebo míře útoku osoby, proti níž policista zakročuje. Podle ustanovení § 57 zákona č. 273/2008 Sb. je policista povinen každý zákrok, při kterém bylo použito donucovacího prostředku, bezodkladně ohlásit svému nadřízenému a sepsat o něm úřední záznam s uvedením důvodu, průběhu a výsledku jeho použití. Zákonnost každého zákroku s použitím donucovacího prostředku je vyhodnocována útvarem Policie České republiky, respektive orgány činnými v trestním řízení.      

Ad 3) Viz odpověď ad 1) a 2).

Ad 4) Nikoliv.

Ad 5) Vůči členům hlídky Policie České republiky v souvislosti s jejich postupem při zákroku v uvedeném případě nebylo zahájeno žádné řízení.  

PhDr. Jiří Vokuš, 26. července 2021

vytisknout  e-mailem