Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Televizní pořad „Policie v akci“

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

podle zák. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, si dovoluji požádat o sdělení, zda v pořadu TV Prima Policie v akci vystupují v hraných scénkách skuteční příslušníci PČR a pokud ano, prosím o sdělení služebních čísel policisty a jeho kolegyně z dílu vysílaného dne 31.1.2020 v 00:00 hod. v “zásahu” u domácího násilí a řízení pod vlivem. Pokud nejde o skutečné policisty, prosím o sdělení, kdo jim dovolil (a ono to lze dovolit? Zákon o policii to umožňuje jen u stejnokroje u bývalého policisty) používat stejnokroje policie a zvláštní barevné provedení vozidel. Má třetí otázka, to nikomu nevadí, jakou ostudu to policii dělá a jak to hatí poctivou práci řady policistů a řad dalších?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující informace:

Pracovníky odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky bylo k uvedené věci prováděno šetření v měsíci září 2017, kdy měli k dispozici pět připravovaných dílů pořadu "Policie v akci", u kterých povinný subjekt nedisponuje informací, kdy byly televizní stanicí Prima odvysílány. Šetřením bylo zjištěno, že v uvedených dílech jako herci vystupovali a následně byli ztotožněni čtyři současní a čtyři bývalí příslušníci Policie České republiky. U jiných dílů tohoto pořadu již podobné šetření neproběhlo, a proto Policie České republiky nedisponuje Vámi požadovanými informacemi vztahujícími se ke konkrétnímu dílu odvysílanému dne 31. 1. 2020.

„Služební“ vozidlo, „uniformy“ či jiné pomůcky jsou v pořadu pouhými rekvizitami. Policie České republiky není jejich majitelem a ani je nijak nevyužívá.

Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky se podrobně zabýval nejen pořadem samotným, ale i odpovědností v pořadu účinkujících policistů. Tito příslušníci Policie České republiky vykonávají tuto činnost v době mimo výkon služby. V ustanovení § 48 odst. 2 zákona č. 361/2003, o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, je stanoveno, že ředitel bezpečnostního sboru může interním aktem vymezit okruh činností, na něž se zákaz vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu podle tohoto zákona nevztahuje. Do tohoto okruhu spadá i „umělecká činnost“, přičemž ztvárnění určité postavy, v tomto případě policisty, se za uměleckou činnost jednoznačně považuje. Policista při výkonu umělecké činnosti není a nemůže být vázán právními předpisy a interními akty, jinak by například nemohl hrát policistu prodávajícího drogy. Postup policistů, kteří v pořadu účinkují, tedy nelze považovat za postup, který je v rozporu s právními předpisy či interními akty. Ve vztahu k účinkování příslušníků Policie České republiky v tomto pořadu tedy vzhledem k výše popsaným skutečnostem nebyla provedena žádná opatření.

V pokračování vysílání pořadu, i přes určité kritické připomínky diváků, nemůže Policie České republiky soukromému subjektu nijak bránit, a proto jí nezbývá než se od něj distancovat, což také již v počátku učinila (viz odkaz na tiskovou zprávu ze dne 16. 10. 2017:

 http://www.policie.cz/clanek/reakce-na-serial-policie-v-akci.aspx.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 20. 4. 2020

vytisknout  e-mailem