Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Systém detekce obličejů

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval ve dvou žádostech poskytnutí následujících informací:

1) Jsou Policií ČR v současné době využívány kamerové systémy s funkcí rozpoznávání obličeje? Pokud ano, tak kde?

2) Jsou Policií ČR využívány metody analýzy rozpoznávání obličeje na záznamy z kamer, které nejsou samy vybaveny zabudovanou fukcí rozpoznávání obličeje?

Dále se dotazy týkají specificky kamerového systému provozovaného na Letišti Václava Havla:

3) V kolika případech došlo k nalezení shody při identifikaci osob prostřednictvím kamerového systému s rozpoznáváním tváří umístěném na Letišti václava Havla v Praze?

4) V kolika případech došlo k tzv. "falešně pozitivní shodě", kdy se nejednalo o zájmovou osobu, ale došlo k záměně osob?

Výše uvedené počty pozitivních a falešně pozitivních shod požadujeme uspořádat dle časových období (měsíců, let, nebo jiných zaznamenaných časových period), aby bylo možné hodnotit výsledky identifikace v čase.

Výše uvedené počty prosíme rozdělit podle toho zda došlo ke shodě ve vnitřním prostoru letiště nebo vnějším (veřejně přístupném) prostoru letiště.

5) Z jakých zdrojových databází Policie ČR čerpá zdrojová data k porovnání tváří prostřednictví výše uvedeného kamerového systému?

6) Jaké subjekty mají přístup k informacím zpracovávaným v souvislosti s provozem výše uvedeného kamerového systému?

7) Žádáme o poskytnutí všech stanovisek a vyjádření správních úřadů, které se k umístění kamerového systému s funkcí rozpoznávání tváře v prostorách letiště Václava Havla vyjadřovaly.

8) Žádáme o poskytnutí všech interních aktůí, které upravují v rámci Policie ČR provoz kamerových systému s funkcí rozpoznávání obličeje.

Druhá žádost o informace:

  • Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů dle čl. 27 Směrnice EP a Rady EU 2016/680 pro zpracovávání biometrických údajů zachycených na kamerovém systému umístěném v prostorech letiště Václava Havla
  • Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů dle čl. 27 Směrnice EP a Rady EU 2016/680 pro plánované zpracovávání biometrických údajů zachycených na městském kamerovém systému Hlavního města Prahy (v rámci iniciativy na integraci biometrikcýh kamer do městského kamerového systému v roce 2019)

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli, že v rámci procesní ekonomiky byly obě žádosti spojeny a budou vyřízeny jako jedna žádost o informace.

Povinný subjekt zároveň v souladu s § 12 zákona č. 106/1999 Sb. po vyloučení těch informací, u kterých to stanovuje zákon, sdělil k jednotlivým otázkám následující:

Ad 1)

Ředitelství služby cizinecké policie je věcným gestorem systému automatické biometrické detekce obličejů provozovaném Policií České republiky pouze na mezinárodním letišti Václava Havla Praha. Systém automatické biometrické detekce obličejů byl vybudovaný na základě usnesení vlády České republiky č. 47/2015, o zvýšení bezpečnosti na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze ze dne 19. ledna 2015. Systém je od 15. června 2018 ve zkušebním provozu.

Ad 2)

Ano.

V době kdy byl systém „stavěn“, nebyly na trhu kamery, které by měly zabudovaný software, který by dokázal provádět rozpoznávání obličeje, takovými kamerami Policie České republiky nedisponuje. Zpracování záznamu kamery probíhá na serveru systému pomocí algoritmu k rozpoznání lidské tváře.

Ad 3)

Od 15. června 2018 do 19. srpna 2020 došlo k 189 pozitivním identifikacím.

Ad 4)

Tento údaj povinný subjekt neeviduje. Systém automatické biometrické detekce obličejů není vybaven takovou funkcionalitou, která by umožňovala sledovat požadované údaje. Ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. praví, že informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuáloního. Policie České republiky konstatuje, že požadovanými informacemi ve smyslu výše popsaného zákonného ustanovení nedisponuje.

Ad 5)

Data jsou čerpána z informačního systému PATROS.

Ad 6)

Do systému mají přístup bezpečnostní sbory, které na letišti působí a to na základě  § 11 odst. 1 zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, § 14 a § 78 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a § 58 zákona č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky.

Ad 7)

Povinný subjekt konstatuje, že v dané době k instalaci předmětného systému postačila ohlašovací povinnost Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Ad 8)

Ve vztahu k předmětným interním aktům řízení zároveň povinný subjekt vydal rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace.

Odpověď ke druhé žádosti:

Posouzení vlivu podle čl. 27 Směrnice EP a Rady EU 2016/680, nebylo provedeno. V době spuštění systému do zkušebního provozu, nebyly obě směrnice do národní legislativy transformovány.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 23. 11. 2020

vytisknout  e-mailem