Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zameškané hodiny

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace:

1) Na základě informace z médií – viz https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/babicka-neposilala-vnuka-do-skoly-zameskal-450- hodin-20180721.html Až dva roky ve vězení může strávit babička malého chlapce z Liberce. Chlapec totiž v loňském školnímroce mezi listopadem a dubnem zameškal 450 vyučovacích hodin. Případem se zabývá policie, na kterou se škola obrátila. „Ženaohrozila rozumový a mravní vývoj vnoučete tím, že mu umožnila vést zahálčivý život, když nezajistila jeho řádnou školní docházkuna základní školu i přesto, že k tomu byla zplnomocněna rodičem,“ popsal policejní mluvčí Vojtěch Robovský“ - žádám o informaciposkytnutím dokumentu, kterým bylo ukončeno prověřování případu.

2) Na základě obdobné informace z médií – viz příloha: MF DNES, 9. 3. 2019. S. 17 „Babička neposílala vnučku do školy, zmeškala 460 hodin. /…/Ještě vyšší absenci nicméně nastřádala například desetiletá dívka z Olomouce, která od listopadu 2015 do května 2016 zameškala ve škole 660 vyučovacích hodin. Nelichotivé prvenství pak podle dostupných informací drží chlapecz Prostějovska, jehož rodiče policisté obvinili z ohrožování výchovy dítěte o necelé tři roky dříve, když za školní rok zameškal dokonce 894 vyučovacích hodin“ - žádám o informaci poskytnutím dokumentů, kterým bylo ukončeno prověřování oboupřípadů.

3) Konečně žádám o informaci, jaké „dostupné informace“ (srov. citace v bodě 2) poskytuje PČR sdělovacím prostředků ohledně uvedených přečinů - mám za to, že jde zřejmě o nějaké policejní statistiky případů podle druhů přečinů.

Vzhledem k tomu, že se informace požadované pod bodem 1) žádosti týkají působnosti Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, žádost byla v tomto bodě postoupena tomuto krajskému ředitelství policie k přímému vyřízení. Bod 2) žádosti byl z důvodu věcné působnosti postoupen k přímému vyřízení Krajskému ředitelství policie Olomouckého kraje.

K bodu 3) žádosti bylo žadatelce Policejním prezidiem České republiky sděleno, že Policie České republiky poskytuje informace o konkrétním trestním řízení v souladu zejména s § 8a až 8d zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu.   Informování veřejnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků upravuje pokyn policejního prezidenta č. 94/2017,o poskytování informací veřejnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků. Pokyn byl žadatelce zaslán v příloze.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 28. 5. 2019

vytisknout  e-mailem