Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení řidičského průkazu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o informace týkající se toho, jak policisté rozhodují o zadržení řidičského průkazu v důsledku nehody vozidla s chodcem. Konkrétně:

Má otázka tedy zní, podle jakých kritérií policie ČR rozhoduje zda-li ŘP na místě nehody zadrží, či nikoliv. Zda-li je rozhodnutí čistě na příslušníkovi policie ČR, který nehodu v danou chvíli na místě nehody řeší, nebo zda-li se příslušník policie musí řídit nějakou interní směrnicí, či dodržovat nějakou metodiku. Zda-li taková směrnice či metodika existuje, prosím vás o zaslání jejího znění.

Policie České republiky sdělila žadateli, že Policie České republiky nemá žádnou interní směrnici k Vámi uváděné problematice. Oprávnění policisty k zadržení řidičského průkazu je upraveno v ustanovení § 118b zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. O zadržení řidičského průkazu při dopravní nehodě tedy rozhoduje vždy policista na místě šetření dopravní nehody podle konkrétní situace, v souladu se shora uvedeným ustanovením zákona o silničním provozu.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 28. 5. 2019

vytisknout  e-mailem