Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trestní odpovědnost právnických osob

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace vztahující se k problematice trestní odpovědnosti právnických osob:

1. zda bylo od účinnosti šesté novely zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob (tj. od roku 2016) zahájeno trestní stíhání nemocnice (nebo jiného poskytovatele zdravotních služeb) za některý z trestných činů proti životu a zdraví. Pokud ano, o kterou nemocnici se jedná, o který trestný čin, je stíhání ukončeno a s jakým výsledkem? Pokud je skončeno, chtěla bych požádat o zaslání kopie konečného rozhodnutí ve věci.

2. zda bylo od účinnosti šesté novely zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob (tj. od roku 2016) zahájeno trestní stíhání nějaké právnické osoby za některý z trestných činů proti životu a zdraví. Pokud ano, o jakou právnickou osobu se jednalo, o který trestný čin, je stíhání ukončeno a s jakým výsledkem?

3. zda bylo od účinnosti zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob (tj. od roku 2012) zahájeno trestní stíhaní nemocnice (nebo jiného poskytovatelé zdravotních služeb). Pokud ano, za jaké trestné činy, jak stíhání skončilo?

4. Jaké jsou statistiky zahájení trestního stíhání u fyzických osob lékařů, zdravotních sester nebo jiných poskytovatelů zdravotních služeb (fyzických osob) za trestné činy proti životu a zdraví? Jakou pozici osoba zastává, o jaký trestný čin proti životu a zdraví se jedná, s jakým výsledkem?

Policie České republiky sdělila žadatelce následující informace:

K otázce č. 1, 3 a částečně 2:

V rámci Policie České republiky nejsou shromažďována statistická data ve vztahu k právnickým osobám specifikovaná podle činnosti jednotlivých subjektů ani podle konkrétních trestných činů. Ze statistik tak lze prakticky vysledovat pouze počet stíhaných právnických osob a TSK (Takticko statistické kategorie), pod které jsou konkrétní trestní jednání zařazena. Z tohoto důvodu nelze  poskytnout požadované údaje ke zdravotnickým ani jiným zařízením.

Ve vztahu k  informacím požadovaným pod body č. 1, 3 a částečně 2 Policie České republiky tedy konstatuje, že je ve statistikách kriminality neeviduje. Jednotlivé údaje Policie České republiky statisticky nesleduje a těmito informacemi přímo nedisponuje, jelikož je nepotřebuje pro plnění svých úkolů a nemá ani zákonnou povinnost takové statistické údaje vytvářet. Požadované informace jsou součástí jednotlivých trestních spisů.  Pro vyřízení žádosti by bylo nutné tato data nově vytvořit  analýzou jednotlivých trestních spisů, ve kterých jsou informace roztroušeny, a to na jednotlivých útvarech Policie České republiky.

Ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. definuje informaci jako jakýkoli obsah nebo jeho část v jakékoli podobě, zaznamenaný na jakémkoli nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Požadované informace jsou součástí trestních spisů vedených povinným subjektem v jednotlivých letech,  avšak jejich vyhledání v těchto spisech, shromáždění a sestavení do souboru ve  struktuře požadované žadatelkou podle názoru povinného subjektu daleko přesahuje pouhou mechanickou činnost, neboť každou z těchto informací je nutno zvlášť posoudit a určit, zda ji lze podřadit pod v žádosti definovanou statistickou skupinu. Takové sestavení souboru statistických údajů na základě posuzování vyhledaných informací a jejich selekce povinný subjekt považuje za vytváření nové informace ve smyslu ustanovení § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. Toto ustanovení praví, že povinnost poskytovat informace se vytváření nových informací netýká.

K části otázky č. 2 přikládá povinný subjekt sestavu stíhaných právnických osob rozlišenou podle trestné činnosti a způsobu ukončení. Je třeba zdůraznit, že se jedná o všechny právnické osoby bez jakéhokoliv rozlišení.

K otázce č. 4:

Statistika Policie České republiky požadované informace neeviduje.

Pro získání požadovaných informací by byla nutná analýza příslušných trestních spisů.

I v tomto případě se však jedná o požadavek na vytvoření nové informace ve smyslu § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. a § 2 odst. 4 tohoto zákona, na který se informační povinnost nevztahuje.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 14. 3. 2019

vytisknout  e-mailem