Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistika kriminality

Žadatel se domáhal následujících informací: 

„1. Statistiky kriminality dle takticko-statistické klasifikace za posledních 5 let v celé České republice. Data by měla obsahovat:

- Data o trestné činnosti za každý měsíc, případně kvartál

- Klasifikace kategorií trestné činnosti

- Údaje  z jednotlivých  policejních  okrsků,  kde  byly  trestné činnosti zaevidovány, nebo v  největším detailu organizační struktury PČR, který je znám.

2. Data o geografických hranicích policejních okrsků nebo takových organizačních jednotek, které budou uvedeny u výše zveřejňovaného.

Tato data žádáme způsobem, který nebude závislý na licencích třetích stran, jako je Projekt Otevřené společnosti, o.p.s. (provozovatel mapakriminality.cz), a který je ve strojově čitelném formátu, ideálně ve formátu .xlsx nebo .xls.“

Dále ve smyslu ustanovení § 14a odst. 3 a 5 zákona č. 106/1999 Sb. žádal o vzor licenční smlouvy umožňující další užití požadovaných informací.

Policie České republiky poskytla žadateli informace požadované v bodech č. 1. a 2. jeho žádosti. V této souvislosti mu poskytla zároveň následující doprovodné informace:

Nejmenším organizačním článkem krajských ředitelství policie, k němuž se vztahují data obsažená v evidenčním systému statistiky kriminality provozovaném Policií České republiky, je obvodní oddělení policie (v Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy místní oddělení policie). Soubory obsahující přehledy obvodních (místních) oddělení policie za jednotlivé roky 2013-2018 jsou uloženy ve složce „Číselníky“.

Jednotlivé kategorie kriminality jsou rozlišeny podle takticko-statistické klasifikace užívané Policií České republiky. Soubor obsahující přehled takticko-statistické klasifikace je uložen ve složce „Číselníky“.

Složky označené „Data 2013“, „Data 2014“, „Data 2015“, „Data 2016“, „Data 2017“ a „Data 2018“ obsahují statistické údaje o evidované kriminalitě za jednotlivé měsíce kalendářního roku řazené podle číselníků obvodních (místních) oddělení policie a číselníku takticko-statistické klasifikace kriminality. Evidenční systém statistiky kriminality Policie České republiky je postaven tak, aby umožňoval meziroční porovnávání stavu a vývoje kriminality za stejná období, a neumožňuje proto vzájemné porovnávání stavu a vývoje kriminality za jednotlivé měsíce téhož roku. Statistické údaje např. za měsíc březen roku 2013 zahrnují veškerou kriminalitu registrovanou od 1. ledna 2013 do 31. března 2013. To znamená, že údaje o kriminalitě spáchané za jednotlivý kalendářní měsíc nelze získat prostým odečtem statistických údajů za předchozí období od počátku roku od statistických údajů za tento měsíc. 

Složka označená „OOP_MOP“ obsahuje data o geografických hranicích obvodních (místních) odděleních policie.

Údaje z evidenčního systému statistiky kriminality nejsou chráněny autorským právem, a k jejich dalšímu užití není proto zapotřebí licenční smlouvy.

Data o geografických hranicích obvodních (místních) odděleních policie v poskytované  struktuře a formátu jsou chráněna autorským právem, avšak Policie České republiky není oprávněna uzavřít licenční smlouvu umožňující jejich další užití. Autor této databáze sice postoupil výkon majetkových práv k ní Policii České republiky, avšak s omezením práva dílo dále šířit bez jeho souhlasu (viz rozsudek Městského soudu v Praze 11 A 40/2015-77). Policie České republiky dále poskytla žadateli kontakt na autora databáze.           

PhDr. Jiří Vokuš, 7. prosince 2018

vytisknout  e-mailem