Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dodržování režimu dočasně služby neschopných příslušníků

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

„ Touto cestou, Vás žádám o poskytnutí následující informace týkající se kontroly práce neschopných. Především kdo tuto kontrolu provádí u příslušníků Policie České republiky a jakým způsobem se při kontrole legitimuje.“

 

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli požadované informace.

Po prostudování žádosti a posouzení všech relevantních skutečností Policie České republiky na úvod uvedla, že ze žádosti o poskytnutí informace není zcela zřejmé, zda se informace ve věci kontroly dodržování režimu dočasně služby neschopných příslušníků Policie České republiky má vztahovat k době dočasné neschopnosti ke službě u příslušníka Policie České republiky, kterému náleží

a) podle § 124 odst. 5 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů (dále jen zákon č. 361/2003 Sb.) nárok na služební příjem, nebo

b) podle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (dále jen „zákon o nemocenském pojištění“) dávky nemocenského zabezpečení.

 

Současně nebylo zcela zřejmé, zda se jedná o kontrolu dodržování režimu dočasně služby neschopných příslušníků zařazených v Policejním prezidiu České republiky a na útvarech s celostátní působností, nebo v útvarech spadajících pod krajská ředitelství policie.

I přes shora uvedené skutečnosti lze uvést, že podle ustanovení § 78 odst. 1 zákona č. 361/2003 Sb. nemocenské pojištění příslušníků upravuje zvláštní právní předpis. Tímto předpisem se rozumí zákon o nemocenském pojištění. Podle § 78 odst. 2 zákona č. 361/2003 Sb. je u příslušníka neschopnost ke službě omluvenou překážkou ve službě, přičemž neschopností ke službě se pro účely tohoto zákona rozumí dočasná pracovní neschopnost uznaná podle zákona o nemocenském pojištění.

K zajištění jednotného postupu při provádění nemocenského pojištění příslušníků Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky bylo vydáno Nařízení ministerstva vnitra č. 72/2008, o provádění nemocenského pojištění příslušníků Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen NMV č. 72/2008“). Kontrola dodržování režimu práce neschopného příslušníka je upravena v čl. 4 citovaného nařízení NMV č. 72/2008.

Podle čl. 2 odst. 1 písm. a) a odst. 2 a čl. 4 odst. 2 NMV č. 72/200 a k plnění dalších úkolů byl Policií České republiky vydán interní akt řízení, kterým se stanoví služební orgán, služební útvar a pověření pracovníci ve věcech nemocenského pojištění příslušníků policie. Kontrola dodržování režimu práce neschopného příslušníka je upravena v tomto interním předpisu. Dovolujeme si však upozornit, že tento interní předpis nemusí platit všeobecně, jelikož ředitelé krajských ředitelství mohou pro dané podmínky upravit tuto problematiku vlastními interními akty řízení.

Kontrolu u příslušníka, kterému v době dočasné neschopnosti ke službě náleží služební příjem (§ 124 odst. 5 zákona č. 361/2003 Sb.) zabezpečuje služební funkcionář oprávněný ustanovovat příslušníky na služební místa v rámci své působnosti určením pracovníků, kteří provedou kontrolu na základě jeho písemného pověření. Tuto kontrolu mohou provádět i kontrolní pracovníci pověření na základě podnětu výše zmíněného služebního funkcionáře, vybavení průkazem zaměstnance pověřeného kontrolou (viz § 76 odst. 1 a 3 zákona o nemocenském pojištění a čl. 4 NMV č. 72/2008).

S ohledem na místo pobytu, ve kterém se během dočasné neschopnosti ke službě příslušník zdržuje, může jemu nadřízený služební funkcionář požádat o provedení kontroly místně příslušné pověřené pracovníky.

Kontrolu příslušníka, kterému v době dočasné neschopnosti ke službě náleží dávky nemocenského pojištění, provádí výhradně výše zmínění pověření pracovníci vybavení průkazem zaměstnance pověřeného kontrolou.

Kontrolu provádí alespoň dva pověření zaměstnanci vybavení

a) u kontroly provedené v období nároku na služební příjem pověřením služebního funkcionáře oprávněného ustanovovat příslušníky na služební místa, 

b) u kontroly provedené v období nároku na dávky nemocenského pojištění průkazem zaměstnance pověřeného kontrolou.

 

Pověření zaměstnanci se u kontroly provedené v období nároku

a) na služební příjem prokazují kontrolovanému příslušníkovi pověřením služebního funkcionáře oprávněného ustanovovat příslušníky na služební místa a služebním průkazem Policie České republiky nebo průkazem zaměstnance Policie České republiky;

b) na dávky nemocenského pojištění průkazem zaměstnance pověřeného kontrolou.

 

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 3. 3. 2017

vytisknout  e-mailem