Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní centrála proti organizovanému zločinu

Žadatel se domáhal následující informace: 

 „Jedná se o informace ve vztahu k plánovaným strukturním změnám v polici (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), které plánuje policejní prezidium. Konkrétně se jedná o jména a příjmení osob, které se jakýmkoliv způsobem podílely a podílejí na těchto změnách. Také jména a příjmení osob a služební zařazení, případně jejich vztah k úřadu nebo zájmové skupině, které tyto změny iniciovaly.“

Policie České republiky konstatovala, že žadatel se domáhá informací týkajících se změny v organizační struktuře Policie České republiky, která spočívá v připravovaném sloučení dvou dosud samostatných útvarů s celostátní působností, konkrétně Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, jejichž sloučením vznikne nový útvar s celostátní působností s názvem Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. V této souvislosti povinný subjekt poskytl žadateli následující informaci:

Podle ustanovení § 6 odst. 1 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, Policii České republiky tvoří vedle Policejního prezidia České republiky, krajských ředitelství policie a útvarů zřízených v rámci krajských ředitelství policie rovněž útvary s celostátní působností. Podle ustanovení § 6 odst. 2 téhož zákona posledně jmenované útvary zřizuje ministr vnitra na návrh policejního prezidenta. V daném případě podal návrh na zřízení Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování sloučením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování policejní prezident genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý a schválení tohoto návrhu je v kompetenci ministra vnitra Milana Chovance.               

PhDr. Jiří Vokuš, 22. července 2016

vytisknout  e-mailem