Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ohrožení pod vlivem návykové látky

Žadatel se domáhal poskytnutí interních aktů řízení Policie České republiky týkajících se postupu policejních orgánů při prověřování skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu podle § 274 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 40/2009 Sb.“). Požadoval zejména takové interní akty řízení, které upravují odběr biologického materiálu, konkrétně krve, podezřelému pro účely toxikologické analýzy a jiných úkonů trestního řízení a dále nakládání s takto odebraným biologickým materiálem. 

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. poskytla žadateli následující informace:
 
Při prověřování skutečností nasvědčujících spáchání jakéhokoli trestného činu, včetně trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 274 zákona č. 40/2009 Sb., policejní orgány postupují především podle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád). Postup orgánů činných v trestním řízení při prohlídce těla a jiných podobných úkonech konkrétně upravuje ustanovení § 114 uvedeného zákona.  
 
§ 114
 
Prohlídka těla a jiné podobné úkony
 
            (1) Prohlídce těla je povinen se podrobit každý, je-li nezbytně třeba zjistit, zda jsou na jeho těle stopy nebo následky trestného činu. Není-li prohlídka těla prováděna lékařem, může ji provést jen osoba téhož pohlaví.
 
            (2) Je-li k důkazu třeba provést zkoušku krve nebo jiný obdobný úkon, je osoba, o kterou jde, povinna strpět, aby jí lékař nebo odborný zdravotnický pracovník odebral krev nebo u ní provedl jiný potřebný úkon, není-li spojen s nebezpečím pro její zdraví. Odběr biologického materiálu, který není spojen se zásahem do tělesné integrity osoby, jíž se takový úkon týká, může provést i tato osoba nebo s jejím souhlasem orgán činný v trestním řízení. Na požádání orgánu činného v trestním řízení může tento odběr i bez souhlasu podezřelého nebo obviněného provést lékař nebo odborný zdravotnický pracovník.
 
            (3) Je-li k důkazu třeba zjistit totožnost osoby, která se zdržovala na místě činu, je osoba, o kterou jde, povinna strpět úkony potřebné pro takové zjištění.
 
            (4) Nelze-li úkon podle odstavců 1 až 3 pro odpor podezřelého nebo obviněného provést a nejde-li o odběr krve nebo jiný obdobný úkon spojený se zásahem do tělesné integrity, je orgán činný v trestním řízení oprávněn po předchozí marné výzvě tento odpor překonat; policejní orgán potřebuje k překonání odporu podezřelého předchozí souhlas státního zástupce. Způsob překonání odporu musí být přiměřený intenzitě odporu.
 
            (5) O povinnosti podle předchozích odstavců je třeba onu osobu poučit s upozorněním na následky nevyhovění (§ 66), podezřelý nebo obviněný se poučí také o možnosti postupu podle odstavce 4. 
 
Postup příslušníků Policie České republiky při odhalování protiprávního jednání pod vlivem alkoholu specifikuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, konkrétně část šestá tohoto závazného pokynu, která se týká kontroly dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek.
 
ČÁST ŠESTÁ
 
KONTROLA DODRŽOVÁNÍ ZÁKAZU POŽÍVÁNÍ ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
A JINÝCH NÁVYKOVÝCH LÁTEK
 
Hlava I
Kontrola dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů
 
Čl. 54
Vymezení pojmů
Pro účely hlavy I části šesté se rozumí
a) analyzátorem
měřidlo určené ke stanovení hmotnostní koncentrace etanolu ve vydechovaném vzduchu, který vzniká v plicních alveolách,
b) odborným měřením
provedení dechové zkoušky analyzátorem, splňujícím podmínky stanovené právním předpisem),
c) pozitivním výsledkem
výsledek odborného měření, který je roven hodnotě 0,01 ‰ a vyšší nebo pozitivní výsledek orientačního vyšetření v souladu s čl. 57.
 
Čl. 55
Postup při odhalování protiprávního jednání pod vlivem alkoholu
(1) V rámci silniční kontroly je policista oprávněn vyzvat řidiče, aby se podrobil orientačnímu vyšetření69), zda neřídí vozidlo pod vlivem alkoholických nápojů70). Orientační vyšetření provádí policista formou dechové zkoušky.
(2) Dechovou zkoušku provádí policista využitím analyzátoru, popřípadě jednorázové detekční pomůcky.
 
Čl. 56
Postup při odborném měření
(1) Při používání analyzátoru se policista řídí návodem k obsluze.
(2) Při přípravě odborného měření policista provede vizuální prohlídku a kontrolu technického stavu analyzátoru. Zjišťuje, zda je analyzátor opatřen ověřovací nálepkou, má nastavení data a času odpovídajícího skutečnosti a nevykazuje-li při zapnutí chybová hlášení.
(3) Před provedením odborného měření se policista dotáže kontrolované osoby, zda požila alkoholický nápoj a poté ji vyzve k podrobení se vyšetření ke zjištění, zda není ovlivněna alkoholem. Doporučená formulace výzvy zní: „Pane/paní, v souladu se zákonem o silničním provozu Vás vyzývám k podrobení se vyšetření, zda nejste ovlivněný/á alkoholem. Vyšetření bude provedeno ověřeným analyzátorem alkoholu v dechu formou odborného měření. V případě pozitivního výsledku bude toto měření opakováno“.
(4) V případě, že řidič tento způsob odborného měření odmítne, policista jej vyzve, aby se podrobil odbornému lékařskému vyšetření.
(5) Vzhledem k měřicímu principu přístroje a zajištění objektivního odborného měření policista při pozitivním výsledku odborné měření zopakuje po uplynutí 5 minut. Vzájemný rozdíl odborného měření nesmí být u hodnot nad 0,24 ‰ větší než 10 %. Pokud je rozdíl odborného měření větší než 10 %, je odborné měření po uplynutí dalších 5 minut opětovně opakováno. Je-li při počtu tří odborných měření vzájemný rozdíl posledních dvou odborných měření větší než 10%, policista vyzve kontrolovanou osobu, aby se podrobila odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických materiálů71). Tabulka limitních rozdílových hodnot (10 %) je uvedena v příloze č. 1 k tomuto závaznému pokynu.
(6) V případě pozitivních výsledků odborných měření postupuje policista v souladu s čl. 59, přičemž výsledky jednotlivých dechových zkoušek neprodleně vytiskne a každý nechá podepsat kontrolovanou osobou. Odmítne-li řidič výsledek odborného měření podepsat, poznamená policista tuto skutečnost na samotném výtisku. Součástí spisové dokumentace jsou všechny výtisky výsledků odborných měření seřazené v časové ose.
 
Čl. 57
Postup při orientačním vyšetření
(1) Při dechové zkoušce pomocí analyzátoru, který nesplňuje podmínky stanovené právním předpisem, popřípadě využitím jednorázových detekčních pomůcek, postupuje policista podle návodu výrobce analyzátoru, popřípadě detekční pomůcky.
(2) Využité jednorázové detekční pomůcky se ukládají do zvláštního obalu např. igelitového pytle, za účelem následné bezpečné likvidace. Likvidace jednorázových detekčních pomůcek musí být provedena za podmínek stanovených právním předpisem72).
 
Čl. 58
Odborné lékařské vyšetření
(1) K provedení odborného lékařského vyšetření vyzve policista v případech, kdy
a) orientační vyšetření s pozitivním výsledkem bylo provedeno prostředkem (analyzátor, jednorázová detekční pomůcka), který nesplňuje podmínky stanovené právním předpisem,
b) vzájemný rozdíl posledních dvou odborných měření u hodnot nad 0,24 ‰, je větší než 10 %, opakovaným odborným měřením nelze docílit rozdílu do 10 %,
c) řidič žádá o provedení odborného lékařského vyšetření,
d) řidič odmítl orientační vyšetření, popřípadě odmítl způsob provedení odborného měření v souladu s čl. 56,
e) bylo provedeno orientační vyšetření s pozitivním výsledkem a je podezření ze spáchání trestného činu, při kterém došlo k usmrcení nebo těžké újmě na zdraví73),
f) to policista, vzhledem k okolnostem případu, považuje za nezbytně nutné.
(2) Před provedením odborného lékařského vyšetření policista vyplní část A „Protokolu o lékařském vyšetření“ a „Žádost o odborné lékařské vyšetření“.
  
Čl. 59
Řešení protiprávního jednání spáchaného pod vlivem alkoholu
(1) Při zjištění dopravního přestupku nebo trestného činu spáchaného pod vlivem alkoholu policista postupuje podle právních předpisů74) a zakáže řidiči další jízdu75), případně v další jízdě řidiči zabrání. K zabránění odjezdu vozidla je policista oprávněn využít technické prostředky nebo odtažení vozidla76).
(2) V případě podezření ze spáchání dopravního přestupku sepíše policista úřední záznam, jehož vzor je uveden v příloze č. 2 k tomuto závaznému pokynu a spolu s další spisovou dokumentací jej připojí k oznámení o přestupku. K oznámení o přestupku policista přiloží vytištěné výsledky odborných měření.
(3) V případě podezření ze spáchání trestného činu policista postupuje obdobně podle odstavce 2 a následně v souladu s interním aktem řízení.
(4) V případě, že se řidič podrobil odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických materiálů, je součástí spisové dokumentace „Protokol o lékařském vyšetření“ s výsledkem rozboru biologického materiálu.
 
Čl. 60
(1) Přistihne-li policista řidiče, který vědomě požil alkoholické nápoje před jízdou, kterou ještě nezapočal, a okolnosti nasvědčují úmyslu řídit vozidlo, postupuje obdobně podle čl. 55 až 59. V Oznámení (odevzdání) přestupku (věci) uvede okolnosti nasvědčující úmyslu započít jízdu.
 
(2) Policista zjišťuje a postihuje, případně oznamuje i osoby, které prodaly, podaly nebo jinak umožnily požití alkoholického nápoje řidiči, o němž věděly, že bude řídit vozidlo77). K tomu policista zjišťuje i případné svědky.
 
Hlava II
Kontrola dodržování zákazu požívání jiných návykových látek
 
Čl. 61
Postup při odhalování protiprávního jednání pod vlivem jiných návykových látek
(1) V rámci silniční kontroly je policista oprávněn vyzvat řidiče, aby se podrobil orientačnímu vyšetření, zda neřídí vozidlo pod vlivem jiných návykových látek78). K orientačnímu vyšetření přistoupí policista po nabytí podezření, že řidič požil jiné návykové látky.
(2) Policista provede orientační vyšetření biologického materiálu, odebraného kontrolované osobě, s využitím dostupných pomůcek nebo prostředků k tomuto účelu určených, přičemž postupuje dle návodu výrobce. Policista nemusí provést orientační vyšetření v případě, že z chování a vystupování kontrolované osoby jednoznačně vyplývá podezření na ovlivnění návykovou látkou a požití alkoholu bylo dechovou zkouškou vyloučeno.
(3) Podezření policista získává z chování a vystupování kontrolované osoby. Za tímto účelem se policista zaměří na chování řidiče již při vystupování z vozidla. Pozornost věnuje zejména jistotě jeho postoje nebo chůze, způsobům chování (nepřirozená veselost, rozjařenost, koordinace pohybů, zmatečnost, roztřesenost, zasněnost, neklid, agresivní chování), tělesným příznakům (pocení, pot páchnoucí po spáleném listí či trávě, zarudlé oči, barva kůže, vyrážky v okolí úst a nosu), přiměřenosti oblečení s přihlédnutím k aktuálním klimatickým podmínkám v době kontroly, stopám chemikálií na rukou či oděvu a způsobu projevu. Dále se zaměří na oči řidiče (zejména na chování jeho zornic ve vztahu na změnu světla). V rámci kontroly předložených dokladů, uskutečňuje s kontrolovanou osobou nenásilný rozhovor s cílem ověřit jeho hlasový projev, např. otázkami odkud a kam jede. Na závěr provede vizuální kontrolu vnitřku vozidla. Zjistí-li policista ve vozidle přítomnost návykových látek, nebo pomůcek k jejich aplikaci, postupuje podle interního aktu řízení79).
 
Čl. 62
Postup při pozitivním testu
(1) V případě, že výsledek orientačního vyšetření je pozitivní nebo v případě, že z chování a vystupování kontrolované osoby jednoznačně vyplývá podezření na ovlivnění návykovou látkou a požití alkoholu bylo dechovou zkouškou vyloučeno, policista vyzve řidiče k odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah jiné návykové látky než alkoholu (dále jen „lékařské vyšetření“). Lékařské vyšetření je prováděno ve zdravotnickém zařízení k tomu odborně a provozně způsobilém. Policista vyplní „Protokol o lékařském a toxikologickém vyšetření osoby při podezření z ovlivnění návykovou látkou (NL)“. Vzor protokolu je uveden v příloze č. 3 k tomuto závaznému pokynu. Dále na spodní část testeru uvede jméno a příjmení testované osoby, datum a čas odběru biologických materiálů. V rámci odborného lékařského vyšetření zajistí policista odběr vzorku moče i odběr vzorku krve. Uvedený postup je důležitý k určování ovlivnění návykovou látkou.
(2) Orgán policie doručí na odborné zdravotnické zařízení odebrané biologické materiály, kde je provedeno prvotní zjištění z moče a krevní vzorek uschován pro případnou potřebu znaleckého zkoumání.
(3) S osobou, u níž byl zjištěn pozitivní výsledek orientačního vyšetření, jedná policista tak, aby nezavdal příčinu ke zbytečné fyzické nebo slovní agresi ze strany kontrolované osoby a přitom dbá vlastní bezpečnosti.
 
Čl. 63
Postup při likvidaci nepotřebného použitého jednorázového testeru
Je-li výsledek orientačního vyšetření negativní nebo pominou-li důvody uložení použitého jednorázového testeru (např. bylo provedeno odborné lékařské vyšetření, fotodokumentace), přistoupí orgán policie k jeho likvidaci. Při likvidaci postupuje v souladu s čl. 57 odst. 2.
 
Čl. 64
Řešení protiprávního jednání spáchaného pod vlivem jiných návykových látek
(1) Při zjištění dopravního přestupku nebo trestného činu spáchaného pod vlivem jiných návykových látek postupuje policista obdobně podle čl. 59 odst. 1.
(2) V případě podezření ze spáchání dopravního přestupku nebo trestného činu postupuje policista obdobně podle čl. 59 odstavec 2 a 3.
(3) V případě, že se řidič podrobil odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických materiálů, je součástí spisové dokumentace „Protokol o lékařském a toxikologickém vyšetření osoby při podezření z ovlivnění návykovou látkou (NL)“.
 
Čl. 65
(1) Přistihne-li policista řidiče, který vědomě požil jinou návykovou látku před jízdou, kterou ještě nezapočal, ačkoliv ví, že bude řídit vozidlo, postupuje obdobně podle čl. 61 až 64. V Oznámení (odevzdání) přestupku (věci) uvede okolnosti nasvědčující úmyslu započít jízdu.
(2) Policista zjišťuje a postihuje, případně oznamuje i osoby, které prodaly, podaly nebo jinak umožnily požití jiné návykové látky řidiči, o němž věděly, že bude řídit vozidlo80). K tomu policista zjišťuje i případné svědky.
 
Čl. 66
Jestliže policista řidiči zakáže další jízdu75), je bezpečné zajištění vozidla věcí řidiče.
 
 
69) § 2 písm. o) zákona č. 379/2005 Sb.
70) § 124 odst. 9 písm. f) zákona č. 361/2000 Sb.
71) § 67 odst. 1 písm. c) zákona č. 273/2008 Sb.
72) Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů, ve znění
    pozdějších předpisů.
73) § 122 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb.
74) Zákon č. 361/2000 Sb.
    Zákon č. 200/1990 Sb.
    Zákon č. 141/1961 Sb.
75) § 124 odst. 9 písm. e) zákona č. 361/2000 Sb.
76) § 118a odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb.
77) § 30 odst. 1 písm. a) zákon č. 200/1990 Sb.
78) § 124 odst. 9 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb.
79) Čl. 9 závazného pokynu policejního prezidenta č. 26/2011, o drogové kriminalitě.
 
PhDr. Jiří Vokuš, 23. ledna 2014

 

vytisknout  e-mailem