Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zvěř nezná značky ani pravidla

NÁCHODSKO – Víkendové nehody provázely střety se zvěří 

Policisté opět upozorňují na zvýšený počet dopravních nehod, ve kterých figuruje zvěř. Na Náchodsku jen za uplynulý víkend vyjížděli policisté ke třem nehodám se zvěří. Všechny tři se odehrály v sobotu, jedna v časných ranních hodinách, druhé dvě v hodinách pozdně večerních a nočních. A nebylo to nikde v odlehlých oblastech, všechny nehody se staly na silnicích I. A II. třídy.

První nehodu, kdy pod kola Škody Fabie vběhl znenadání statný srnec, zaznamenali policisté 10 minut po šesté hodině ráno na silnici II. třídy mezi Miskolezy a Velkým Třebešovem. Ani řidičovo intenzivní brždění již střetu se zvířetem nezabránilo a automobil srnce čelně srazil. Odvážný srnec bohužel svůj skok zaplatil životem, řidič vozu naštěstí vyvázl nezraněn. Avšak na automobilu byla vyčíslena hmotná škoda na 60.000 korun. Alkohol byl dechovou zkouškou u řidiče vyloučen, technická závada nebyla zjištěna.

Podruhé vyjeli dopravní policisté ke srážce se zvěří na mezinárodní silnici č. 33 mezi obce Svinišťany a Velký Třebešov krátce před půl desátou večer. Řidičce osobního vozu Renault tam vyběhla z levého příkopu srna přímo před vůz. Ta již nestihla nijak zareagovat a zvíře porazila. Při srážce srna uhynula. Řidička vyvázla bez zranění, dechová zkouška vyloučila alkohol. Na voze byla vyčíslena hmotná škoda ve výši 10.000 korun.

Třetí nehodu pak dopravní polciisté zaznamenali o sobotní půlnoci. I když se nehoda odehrála v hodině duchů, bohužel pro řidiče byla  srnka hmotná a srážka s vozidlem se neobešla bez následků. Vůz Škoda Octavia jedoucí od obce Nový Ples na Libřice do srny, která vyběhla z levého příkopu, narazil a nárazem ji usmrtil. Na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši 3.000 korun. Dechová zkouška vyloučila řidičovo požití alkoholu, technická závada nebyla uplatněna ani zjištěna.

V souvislosti s těmito nehodami policisté upozorňují na trvající nebezpečí srážek se zvěří, která migruje za potravou či stádem zvlášť v časných ranních a pozdních odpoledních či nočních hodinách. Nejlepší prevencí nehod se zvěří v tomto čase je sledování okolí a snížení rychlosti v problémových úsecích. Je nutno pamatovat i na to, zvěř často chodí ve dvojicích nebo skupinkách.

por. Mgr. Eva Prachařová
28. 5. 2019 v 9.00 hodin

Odkazy do noveho okna

Nehody se zvěří

Náchodsko 25.5.2019 

Detailní náhled

Nehody se zvěří

Náchodsko 25.5.2019 

Detailní náhled

Nehody se zvěří

Náchodsko 25.5.2019 

Detailní náhled

Nehody se zvěří

Náchodsko 25.5.2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem