Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ztráty a nálezy …zbraní

28. listopadu 2016 Slovenský státní podnik měl údajně znehodnotit rakety, které pak skončily v rukou bojovníků Islámského státu 

„Jedna z možných zásobovacích cest Islámského státu začíná ve slovinských armádních skladech a vede přes Slovensko“. Tak by se dalo shrnout poslední zjištění expertní skupiny Conflict Armament Research, která pod patronátem Evropské komise zkoumá a analyzuje munici ve válečných zónách na Blízkém východě.

Slovinské ministerstvo obrany připustilo, že protitankové rakety nalezené v Libyi a bedna minometných granátů objevená u bojovníků Islámského státu v Iráku, měly shodné číslo šarže jako munice, která bývala uskladněna ve slovinských vojenských skladech.

Toto číslo šarže z libyjské protitankové střely odkazuje k další stovce raket, které byly určeny k likvidaci ve slovenském Vojenském opravárenském podniku 015 Nováky.

A minometné granáty z Iráku jsou podle čísla šarže součástí vojenského vybavení darovaného afghánské armádě. Jestli se během dalšího vyšetřování prokáže, že munice používána bojovníky Islámského státu v Sýrii a Iráku opravdu pochází ze Slovinska, měl by být každý úsek cesty – včetně toho Slovenského, podroben mimořádné kontrole.

Vzhledem k tomu, že tato munice byla vyrobena v tehdejší Jugoslávii, je možné, že vojenský materiál stejné šarže byl uskladněn i v dalších post-jugoslávských státech. Slovinsko je zatím ale jediné, které otevřeně přiznalo, že munici této šarže ve svých skladech opravdu mělo.

(V)osí hnízda

Protitanková střela Osa lidově zvaná “vosa” byla běžně vyráběná v zemích bývalé Jugoslávie. Od roku 2013 je jednou z nejběžnějších protitankových střel používaných v Sýrii, Iráku a Libyi.

Jak se tento postarší model protitankové rakety, který prokázal mimořádnou účinnost proti vojsku prezidenta Assada, dostal z vojenských skladů na Balkáně až na Blízký východ, není úplně jasné.

Ve spolupráci s investigativními novináři ze Slovinského Dela a Balkan Investigative Reporting Network se nám podařilo dát dohromady několik dílků mozaiky, které by situaci mohly osvětlit.

Podle veřejně dostupných informací prodala v roce 2013 naprosto legálně srbská vláda té libyjské 3000 raketových systémů OSA M79 a do nich 30 000 protitankových střel. Jak ale potvrzuje sankční zpráva OSN, velká část těchto zbraní skončila u bojovníků Islámského státu.

V roce 2013 dostala i syrská opozice obrovské množství zbraní a to poté, co chorvatská vláda vyložila tisíce tun raket a raketových systémů v jordánských muničních skladech. S logistickou podporou Spojených států amerických Jordánsko nakoupilo vojenský materiál za peníze ze Saúdské Arábie.

Zpráva, kterou nedávno publikovala nevládní organizace Conflict Armament Research, analyzovala vzorky munice posbírané v blízkovýchodních válečných zónách. Ta poukázala na to, že raketa M79, kterou zdokumentovali v Tripolisu v roce 2015, měla číslo šarže TB8606 – tedy stejné číslo šarže jako munice ve slovinském armádním skladu a údajně zlikvidované na Slovensku.

Slovinské ministerstvo obrany obratem vydalo prohlášení, kde vysvětluje, jak 132 raket s šarží TB8606 bylo v roce 2005 zasláno k znehodnocení slovenské státní firmě Vojenský opravárenský podnik 015 v Novákách.

Výše zmíněný podnik už dnes neexistuje. V březnu roku 2007 vybouchla hala na likvidaci zbraní o rozloze 100 krát 100 metrů a s ní i okolní munice. Po výbuchu zůstal v areálu kráter široký přibližně 20 metrů. Osm lidí zemřelo a dalších 30 utrpělo zranění. Podnik se po této události už nikdy nevzpamatoval, vstoupil do insolvence a o něco později byl vymazán z obchodního rejstříku. Soudní spor s vedením podniku ohledně trestní odpovědnosti za výbuch dodnes nebyl uzavřen.

Slovinské úřady ale předložily dokumentaci, které jim Vojenský opravárenský podnik poskytl: Zápis o ekologické likvidaci. Mimo jiné je zde naúčtována částka 26 861 EUR za likvidaci 6802 kusů raket OSA M79, přičemž likvidace jedné rakety vychází na méně než 4 eura.

Žádná jiná balkánská země se k šarži raket TB8606 – vyrobených v Bosně v roce 1986 nepřihlásila. To u některých zbrojařských odborníků vyvolává podezření, že ve skutečnosti tyto rakety nikdy zlikvidovány nebyly a později byly odprodány do Libye. Na druhou stranu však existuje reálný zápis o znehodnocení munice podepsaný ekonomicko-obchodním ředitelem VOP Nováky Eduardem Baluchem. A na celý likvidační proces si nikdy nikdo nestěžoval.

Navíc slovenské m inisterstvo hospodářství, které je zodpovědné za udělování exportních licencí pro vývoz vojenského materiálu tvrdí, že licenci pro export raket OSA M79 s šarží TB8606 nikdy neudělilo. „Případ prověřujeme,“ dodal k tomu tiskový mluvčí ministerstva Juraj Rybanský.

Mimořádně nevhodný dáreček

Mezi březnem a dubnem 2015 zajistili v Tikrítu odpůrci Islámského státu bednu od minometných granátů z jugoslávské éry.

Podle reakce slovinského ministerstva obrany byly stejné minometné granáty se stejným číslem šarže darovány v roce 2008 Afghánské národní armádě jako součást NATO programu na vyzbrojování.

Bylo to 17 280 kusů granátů M68. Z toho 690 mělo číslo šarže RZK8205-1P. Podle čísla šarže se dá určit, že tyto granáty byly vyrobeny v Srbsku v Technickém opravárenském závodu v Kragujevaci roku 1982.

Pokud je možné, aby granáty určené pro afghánskou armádu skončily v rukou ISIS v Iráku, měl by se přehodnotit smysl a bezpečnost takových darů. A to i u nás: Česká republika darovala kurdským milicím v Iráku vojenský materiál v hodnotě 16 milionů korun.

Patrick Wilcken, odborník na zbrojení z nevládní organizace Amnesty International, k tomu dodává:

„Irák se stal jasnou ukázkou toho, jak je nebezpečné šíření zbraní. Nelegální obchod se zbraněmi je v této oblasti endemický a velmi často zbraně nekončí tam, kam byly poslány. Často tak napomáháme vyzbrojování Islámského státu a dalších militantních skupin, které se ve velkém dopouštějí porušování základních lidských práv. Obrovské dodávky zbraní do Kurdistánu z roku 2014 mohou skončit kdekoliv v regionu. Pokud dodavatelé zbraní nebudou schopni investovat mnohem víc prostředků do evaluace rizik, monitoringu dodávek a kontroly skladů, budeme muset čelit reálným hrozbám nestability v celé oblasti.“

Článek vznikl ve spolupráci s Lawrence Marzukem z Balkan Investigative Reporting Network: http://www.balkaninsight.com/en/article/slovenian-ammunition-link-to-isis-suspected-11-28-2016 a s Anuškou Delić ze slovinského Delo: http://www.delo.si/novice/slovenija/strelivo-sv-tudi-na-bliznjevzhodnih-bojiscih.html

Zdroj: https://www.investigace.cz/ztraty-a-nalezy-zbrani/

vytisknout  e-mailem