Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ztráta se šťastným koncem

LITOMĚŘICKO – Peněženku nalezl poctivý chlapec. 

Ztráta se šťastným koncem se odehrála v pátek v Litoměřicích. Poškozený muž při cestě ulicí ztratil peněženku aniž by si toho byl vědom. Měl velké štěstí. Krátce po něm tou stejnou ulicí procházel 10letý chlapec, který peněženku s finační hotovostí našel. Ihned volal na linku 158. Na místo přijela hlídka policistů, která vypátrala majitele peněženky, ve které se nacházela nemalá finanční hotovost. Následně jeli policisté i s chlapcem peněženku vrátit majiteli, který byl poctivým jednáním malého chlapce dojat a kromě velkého poděkování mu dal také finační odměnu.
Poctivému nálezci děkujeme.

Ne každý nálezce je tak poctivý, jako v tomto případě. S takovou poctivostí se opravdu nesetkáváme denně, zpravidla se vyskytují případy, kdy nálezci se zachovají úplně opačně. Hotovost si ponechají a peněženku zahodí.

Přitom nepoctivý nálezce se vystavuje trestnímu postihu s možným až ročním trestem odnětí svobody či peněžitým trestem.
Kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem, nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. V případě, že nálezem nebo přisvojením získá nálezce pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, mu hrozí až osm let.

17. října 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem