Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ztraceného seniora v lese našli včas

JABLONECKO – V noci na dnešek v oblasti soušské přehrady proběhla pátrací akce, během které byl pohřešovaný senior nalezen v těžce přístupném lesním terénu. 

Včera večer krátce po dvacáté hodině policisté na lince 158 přijali oznámení od náhodného kolemjdoucího, který na jedné z laviček u přehrady Souš nalezl sedícího 86letého muže. Ten následně policistům uvedl, že kolem 17 hodině na toto místo přijel se svým o rok mladším bratrem do lesů kolem přehrady sbírat borůvky a krátce po tom se v lese rozešli každý jinou cestou. Dále řekl, že po lese chodil dlouho a nyní čeká na bratra u vozidla, kterým na místo přijeli. Nedokázal si vysvětlit, proč dosud bratr nepřišel. Přesto, že policistům tvrdil, že jeho bratr u sebe mobilní telefon nemá, tak se provedenou prověrkou této informace podařilo zjistit, že pravděpodobně ztracený senior u sebe mobilní telefon má. Policista, který následně muži volal, se od něj dozvěděl, že se mu údajně únavou podlomila kolena, upadl a dokonce i zvracel krev. Navíc policistovi sdělil, že neví, kde se nachází.

Policisté na základě získaných informací okamžitě zahájili pátrací akci, do které byli kromě nich také zapojeni hasiči a členové Horské služby. Se žádostí o pomoc při pátrání po seniorovi se také obrátili na posádku vrtulníku Letecké služby Praha. V průběhu velmi intenzivního pátrání se podařilo členům Horské služby ztraceného seniora nalézt krátce před třiadvacátou hodinou v lesním těžko přístupném terénu ještě před příletem policejního vrtulníku.

Nalezený senior ztratil orientaci v terénu vlivem tmy, nějakou dobu šel opačným směrem, kde se mu udělalo nevolno. Nicméně v době, kdy ho horští záchranáři nalezli, byl sice vyčerpaný, ale nejevil žádné známky zranění a dokonce byl v tom okamžiku schopen i chůze. Po preventivní prohlídce, kterou provedla posádka vozidla Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, byl senior odvezen do svého bydliště.

Je opravdu moc dobře, že tato pátrací akce měla šťastný konec a ztracený senior se ve zdraví mohl vrátit domů. V souvislosti s tímto případem samozřejmě i v souvislosti se zahájením houbařské sezóny upozorňujeme ty, kteří se rozhodnou jít do lesa, aby se z něj včas před setměním také vrátili. Orientace v lesním porostu ve tmě je velmi obtížná pro každého člověka, který se navíc může pohybovat na území, které řádně nezná ani za denního světla. Opravdu důležité v dnešní době je také mít u sebe na takových „výpravách“ mobilní telefon s řádně dobitou baterií, což rozhodně usnadňuje případné pátrání po pohřešovaných lidech a zvyšuje i jeho úspěšnost.


28. 8. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem