Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ztracené a odcizené zbraně

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

  1. Kolik ztracených/zcizených zbraní a munice PČR eviduje od roku 2010 do současnosti (uveďte ve formátu rok, místo, ztráta/zcizení, typ zbraně, model a ráže) 

2. Uveďte, zda byla nějaká z těchto zbraní nebo munice později použita při páchání trestné činnosti

3. Uveďte, kolik ze ztracených/zcizených zbraní za jednotlivé roky se PČR podařilo dohledat?

4. Kolik příslušníků PČR bylo (od roku 2010 za jednotlivé roky) kázeňsky trestáno v souvislosti se ztrátou/zcizením služební zbraně a jakým způsobem ( vč. uvedení roku, místa, postihu a hodnosti kázeňsky trestaného policisty)

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a poskytla žadateli ty informace, kterými k žádosti disponuje. Zbývajícími požadovanými informacemi ve smyslu § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. povinný subjekt nedisponuje.

Ad 1.

V přiložené tabulce je seznam aktuálně pohřešovaných zbraní, jejichž ztráty (modré řádky – celkem 2340) nebo odcizení (černé řádky - celkem 2049) byly v systému pohřešovaných zbraní zaznamenány v požadovaném období.

Ad 2.

Povinný subjekt k této otázce sdělil, že ustanovení § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. praví, že informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuáloního. Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se však povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet analýzy či hodnocení na základě zadání žadatele.

Povinný subjekt na základě uvedeného konstatoval, že ve smyslu výše citovaného zákonného ustanovení požadovanými informacemi nedisponuje a pro zodpovězení položené otázky by musel informace tzv. nově vytvořit. Na takovou činnost se ale informační povinnost nevztahuje a žádný právní předpis zároveň povinnému subjektu neukládá takovou informací disponovat.

Ad 3.

Nálezy zbraní byly v systému pohřešovaných zbraní vedeny do roku 2018 (nyní jsou vedeny v centrálním registru zbraní). Nalezené zbraně zároveň nemusí být nutně předem pohřešované (např. nález zbraně na půdě domu po zemřelé osobě atp.). V případě ukončení pátrání po zbrani se záznam zbraně přesouvá do archivu. Povinný subjekt však nedisponuje analytickým nástrojem pro dotaz tohoto charakteru do předmětného archivu. Z archivu je povinný subjekt schopen získat pouze údaje o konkrétních zbraních. Pro zjištění požadovaných údajů by bylo nutné v archivu ručně vyhledat každou jednotlivou zbraň s ukončeným pátráním a ověřit důvod ukončení. Jedná se řádově o několik tisíc záznamů. Mnoho záznamů přitom bylo do systému vloženo v souvislosti se zbraňovými amnestiemi nebo na základě žádostí jiných států  (mnoho z nich bylo ukončeno v souvislosti s rozvojem Schengenského informačního systému - aby nedocházelo k duplicitnímu pátrání). Povinný subjekt je tak opakovaně nucen konstatovat, že požadovanými informacemi ve smyslu výše citovaného zákonného ustanovení nedisponuje a pro zodpovězení předmětného dotazu by byl nucen na základě rozsáhlé analýzy spisů k jednotlivým vypátraným zbraním informaci tzv. nově vytvořit.

Ad 4.

V příloze povinný subjekt poskytl informace o ztrátách či zcizeních služebních zbraní policistů v rozsahu, kterým k věci disponuje.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 5. 10. 2021

vytisknout  e-mailem