Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zrušili mu živnost, přesto sjednal smlouvu o dílo

ZLÍNSKO: Práci nevykonal, peníze utratil za nábytek. 

Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí obviněnému šestatřicetiletému muži z obce u Brna za trestný čin podvod. Policejní komisař z oddělení hospodářské kriminality ze Zlína podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. V prosinci roku 2015 uzavřel podvodník smlouvu o zhotovení celoskleněného zábradlí k rodinnému domu s třiatřicetiletým zákazníkem ze Zlína, přestože jeho firma měla již rok zrušené živnostenské oprávnění a věděl, že práci nevykoná. Za tímto účelem vylákal od zákazníka zálohu 50 tisíc korun, kterou nevrátil a prokazatelně ji použil pro vlastní účely.

Podvedený muž ze Zlína si našel firmu, která se zabývá výrobou a montáží celoskleněného zábradlí, na internetu. Při komunikaci působil majitel firmy důvěryhodně, podíval se na staveniště, poslal podklady k zakázce a cenovou nabídku. Sepsali smlouvu o dílo a poté mu zákazník zaslal na soukromý účet zálohu ve výši padesát tisíc korun, což byla polovina z celkové částky za zhotovení zakázky. V okamžiku, kdy mělo dojít k realizaci, byla komunikace s řemeslníkem obtížná, po nějaké době přestal na výzvy k provedení práce či vrácení peněz reagovat úplně. Zákazník si tedy nechal zábradlí zhotovit od jiné firmy a obrátil se na policii.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zjistili, že řemeslník měl od konce roku 2014 zrušené živnostenské oprávnění, neprovádí žádnou činnost, nemá žádné zaměstnance a soudní exekutoři na něj vydali dva exekuční příkazy. Osobní účet, na který mu zákazník zaslal zálohu, si založil pouze pár dnů před sepsáním smlouvy o dílo a během deseti dnů obdržené peníze utratil v obchodním domě s nábytkem a uhradil jimi dlužnou částku za spotřebovanou elektřinu. Na jeho nově sjednaný účet nebyly připsány jiné finanční prostředky.

 

 

6. března 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem