Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Způsobili nehodu a nadýchali

Novojičínští dopravní policisté vyjížděli v neděli 22. listopadu k dvěma nehodám, kde hrál roli alkohol.  

 

Při obou nehodách řidiči nadýchali přes dvě promile alkoholu

K první nehodě došlo dvě a půl hodiny po půlnoci. Třiatřicetiletý řidič jel s vozidlem Seat Cordoba v Kopřivnici, místní části Lubina. Řidič z Kopřivnice z dosud nezjištěných příčin přejel s vozidlem do protisměru a narazil přední části vozidla nejprve do sloupku s dopravní značkou a dále do stromu. Při následné dechové zkoušce byla u něj zjištěna hodnota přes dvě promile alkoholu. První hodnota byla s výsledkem 2,02 a následná vykázala 2,09 promile alkoholu. Kopřivničan s uvedenými hodnotami souhlasil. Při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění. Celková škoda činila 75 tisíc korun.
Krátce před pátou hodinou odpolední jel s vozidlem Peugeot 306 po silnici v Trojanovicích šedesátiletý řidič z Ostravy.  Řidič s vozidlem vyjel mimo komunikaci, kde se s vozidlem převrátil na střechu. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku, která byla pozitivní. První dechová zkouška byla s výsledkem 2,02 promile a druhá 2,14 promile alkoholu v dechu. S naměřenou hodnotou řidič souhlasil, odběr krve nežádal. Způsobena škoda byla vyčíslena na 33 tisíc korun.
V obou případech jsou řidiči podezřelí ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.


Stalo se …


Padělané bankovky

Novojičínským policistům byly v uplynulých dnech nahlášeny dva případy podezřelých bankovek.

V polovině listopadu byla na pobočce jednoho novojičínského peněžního ústavu zajištěna od klientky bankovka nominální hodnoty 500 korun. Jednalo se pravděpodobně o padělek, který jí byl oproti potvrzení o odebrání bankovky odebrán a odeslán do České národní banky k potvrzení pravosti.
Ve druhém případě se jednalo rovněž o pěti set korunovou bankovku, která byla v neděli 22. listopadu zjištěna v jednom kopřivnickém obchodním domě. Na bankovce scházely kovové pásky,  vodotisk a další ochranné znaky.

V obou případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování peněz, kde pachateli hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

Policisté se stále častěji setkávají s případy padělaných bankovek české měny.  Objevují se nejen bankovky vyšších  nominálních  hodnot, ale také 500 Kč, 200 Kč  nebo dokonce 100 Kč. Padělky často nejsou zdařilé, chybí na nich vodoznak, ochranný proužek je jen nalepený.  Výjimkou ale nejsou  ani případy, kdy je falešná bankovka natolik věrnou kopií, že ji na první pohled běžný člověk vůbec nerozpozná.
Bankovky české měny: 
-  z rubové strany musí být proužek souvislý, proti světlu je vidět celý, vystupuje vždy po 5  mm na povrch papíru,
-  vodoznak  - proti světlu  zřetelně  viditelný, tvoří portrét  osobnosti,  vyobrazené na bankovce, z lícní  strany  je stranově  obrácený oprosti portrétu  vytištěnému
- soutisková značka  - z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky,  z druhé  část  zbývající,  linky se proti světlu musí  krýt
-  sklopný efekt - ve výši očí do  vodorovné  polohy proti zdroji  světla, skrytý obrazec je číslo, označující  nominální  hodnotu  bankovky.

Riziko, že se člověku  dostane do ruky  padělek, je  nejen u české  měny,  ale také u cizí. Proto není dobré podlehnout výhodné nabídce na nákup cizí měny a nakupovat raději v bankách  a dalších oficiálních  institucích.


Nezaplatil úhrady za ubytování

Z trestného činu podvodu je podezřelý třicetiletý muž z Kroměříže. Podezřelý muž byl době od 24. října do začátku prosince minulého roku ubytován v jedné z novojičínských ubytoven.  Muž se zde také stravoval. Dne 3. prosince ubytování opustil a do dnešního dne celou útratu neuhradil. Kontaktu s provozovatelem chaty se vyhýbá a způsobena škoda přesáhla jedenáct tisíc korun.


Krádež nářadí z rozestavěných domků

V noci na 23. listopadu vnikl do tří rozestavěných rodinných domků v Životicích u Nového Jičína doposud neznámý pachatel. V prvním domku z přízemní místnosti odcizil ruční elektrické nářadí v celkové hodnotě ve výši 40 tisíc korun. Jednalo se o dva kusy vrtaček Bosch, dvě vrtačky Protol, motorovou pilu Stell, dva elektrické šroubováky Bosch a elektrický utahovák Ferm. Z vedlejší novostavby pachatel odcizil vrtačku za pět tisíc korun. Následně stejným způsobem vnikl do dalšího domu, který prohledal nic neodcizil a škoda poškozením oken vznikla za tři tisíce korun.


Vloupání do základní školy

V době od 19. do 23. listopadu letošního roku vnikl neznámý pachatel do budovy Základní školy Petřvald. Z knihovny následně odcizil dataprojektor Epson a stolní počítač. Škoda odcizením přesáhla částku třicet tři tisíc korun. Příborští policisté po pachateli krádeže usilovně pátrají.

vytisknout  e-mailem