Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Způsobil poškozeným škodu téměř půl milionu korun

KARLOVARSKO – Neodvedl smluvené výkopové a stavební práce. 

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu.

Tohoto jednání se měl obviněný muž dopustit od března do července letošního roku na různých místech v Karlovarském kraji, a to celkem v osmi případech.

Po přechozím telefonickém kontaktu nebo přes internet měl s poškozenými uzavřít dohodu ohledně provedení různých výkopových a stavebních prací. Mělo se jednat o stavební práce, kterými jsou například vybudování základové desky, zhotovení nové fasády domu nebo opěrné zdi, ale ve třech případech také o zhotovení náhrobních kamenů a jejich usazení na hroby.

Vždy měl od poškozených inkasovat zálohu. V pěti případech měl odvést pouze částečně domluvenou práci, ale dále v ní již nepokračovat. Následně neměl zálohy vyúčtovat a rozdíl v hodnotě práce a zálohy poškozeným nevrátit. V dalších třech případech neměl smluvenou práci provést vůbec a po opakovaných urgencích nevrátit finanční prostředky. Pouze ve dvou případech měl po nahlášení případů na policii poškozeným část zálohy vrátit.

Například v měsíci červnu měl s čtyřiapadesátiletou ženou uzavřít dohodu o provedení práce, která spočívala ve vybudování opěrné zdi v malé obci na Chebsku. Od poškozené si měl převzít zálohy v celkové výši kolem 140 000 Kč, přičemž měl následně odvést práci dle znaleckého posudku pouze v hodnotě kolem 10 000 Kč. V práci již neměl pokračovat, nevyúčtovat rozdíl v hodnotě práce a zálohy nevrátit ani po opakovaných urgencích. Poškozené ženě tak měl způsobit škodu ve výši kolem 130 000 Kč. Po nahlášení případu policii měl poškozené vrátit částku kolem 2 500 Kč. 

Svým jednáním měl způsobit celkovou škodu ve výši téměř 500 000 Kč.

V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest, neboť měl způsobit větší škodu.

mjr. Bc. Kateřina Pešková
22. 12. 2021

vytisknout  e-mailem